Гюров: Освобождаването ми е предсрочно, няма доказателства за нарушение

Днес УС разглежда искането за отстраняването на подуправителя

Новини
15:31 - 16 Юли 2024
2269
Гюров: Освобождаването ми е предсрочно, няма доказателства за нарушение

Подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров с коментар след твърдението на Комисията за противодействие на корупцията, че трябва да бъде отстранен заради несъвместимост с позицията му. По думите на Гюров процедурата по освобождаването му е инициирана предсрочно, без да има доказателства за нарушение.

Според него УС на БНБ може и трябва да отстоява независимостта на банката и да защити членовете на ръководните органи от натиск и външно влияние при вземането на решения.

„Днес Управителният съвет на централната банка ще разгледа искането за отстраняването ми от поста подуправител в отговор на незаконния акт на КПК. В тази връзка искам да изложа и публично фактите, с които вече запознах членовете на управителния орган. Процедурата за отстраняването ми е инициирана предсрочно, без към момента да има каквито и да било доказателства за нарушение от моя страна.

Предложението за отстраняването ми като подуправител се основава изцяло върху акта на КПК, който не е влязъл в сила и който съм обжалвал. АССГ вече определи жалбата ми като допустима и насрочи открито съдебно заседание по нея на 16.09.2024 г. По правилата на административния процес действието на решението на КПК е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици. При разпределението на доказателствената тежест съдът е отбелязал, че КПК нито сочи, нито представя доказателства за твърдението, че съм извършвал дейност по смисъла на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ. Но дори актът на КПК да беше влязъл в сила, то към днешна дата не е налице каквато и да е несъвместимост.

Подал съм оставки от управителните съвети на сдруженията много преди да заема длъжността подуправител и не съм извършвал никаква дейност в периода от моето встъпване в длъжност до момента. Макар и да няма правна пречка за притежаването на дялове в дружество с ограничена отговорност, реших доброволно до продам своите дялове още миналата година. Дори по произволните стандарти на КПК по отношение на тълкуването на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ към днешна дата не може да се говори за каквато и да е несъвместимост. Не е налице и основание да се твърди, че съм признат за виновен за сериозно нарушение по смисъла на Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, защото такъв акт няма. Със сигурност актът на КПК не може да служи като основание за подобно решение, тъй като той изобщо не е влязъл в сила, а неговото съдържание не се подкрепя от правни или фактически съображения, както може да се установи и от определението на АССГ по моята жалба.

Предвид всички изложени факти, очаквам Управителният съвет на БНБ да отхвърли искането за отстраняването ми от поста подуправител. В тази ситуация и аз, и членовете на ръководния орган сме водени от професионални подбуди и най-вече от необходимостта да защитим Банката от натиск и вмешателство. Убеден съм, че колегите в УС си дават ясна сметка, че законността не може да се защитава с незаконни актове и че отстраняването ми би било съучастие в неправомерните действия на КПК. Нещо повече, това би поставило всеки член на ръководството на  БНБ в риска да бъде атакуван без доказателства и съдебно решение”, пише в позиция Гюров.

Той е категоричен, че ако бъде отстранен, ще облажава решението  пред Върховния административен съд.

„Това е важно не само за мен, но и за останалите членове на УС на БНБ, за да е ясно, че не може да се допусне натиск върху органите за вземане на решение.Настоящият случай се следи внимателно както от Европейската комисия, така и от Европейската централна банка, защото установяването на произволно основание за предсрочно прекратяване на мандата на член на управителния съвет на БНБ представлява нарушение на правото на Европейския съюз и заплаха за нашето пълноправно членство в ЕС чрез участието на България в еврозоната”, заключи управителят на Банката.