Хайде на евтините ипотечни кредити

Лихвите у нас са по-ниски в сравнение с другите държави в Европа

Новини
14:40 - 04 Ноември 2023
6748
Хайде на евтините ипотечни кредити

За първи път в съвременната ни история лихвите в България са по-ниски от тези в богатите страни от Западна Европа, отбелязват анализатори от Института за пазарна икономика.

Те посочват, че лихвите по ипотечните кредити са почти замръзнали на нива от около 2,5-2,6%, докато от лятото на 2022 г. банките от еврозоната поетапно ги увеличават. Така например в Нидерландия банките вече финансират покупките на недвижими имоти от домакинствата при лихва от 4%, в Германия - 4,14%, а в Италия - 4,29%.

Наскоро публикуваната лихвена статистика на БНБ за септември потвърждава тези наблюдения. През този месец средният лихвен процент по новоотпуснатите ипотечни заеми за домакинства в лева е 2,61%, като се отчита пренебрежимо увеличение от 0,04 пункта в сравнение с предния месец и 0,14 пункта повече в сравнение с година по-рано.

Заедно с таксите и комисионните, цената на ипотечния кредит също нараства незначително. Средният процент на годишните разходи достига 2,91%, което е с 0,25% пункта повече от година по-рано.

При потребителските заеми в левове повишението на лихвите е малко по-голямо, въпреки че през септември се наблюдава лек спад в сравнение с предходния месец.

Единствено при бизнес кредитите новата политика на Европейската централна банка за повишение на лихвите се пренася по-осезаемо и у нас. За година лихвите по заемите за фирмите в левове са се увеличили с до 2 процентни пункта, а тези в евро – с около 3.

В същото време статистиката на БНБ показва, че през септември има забавяне на кредитния бум в сравнение с август.