Хайтови: Терзийски, извини се за свирките! Той: Ето това е мъжка приказка!

Култура
16:26 - 19 Февруари 2020
7958
Хайтови: Терзийски, извини се за свирките! Той: Ето това е мъжка приказка!

Жалката сага с психиатъра-писател-алкохолик Калин Терзийски, който се ожали, че изнемогва да плаща адвокатски такси по делата, които му водят за обида наследниците на Николай Хайтов, май ще получи своето разрешение.

"Ще оттеглим обжалването на делото във Върховния съд срещу Калин Терзийски, ако получим публично извинение черно на бяло, заяви пред „Площад Славейков“ един от синовете на Николай Хайтов – Здравец.

До момента, твърди арх. Хайтов, Терзийски не е потърсил наследниците на починалия писател лично. По думите му: неговите адвокати звънят на техните адвокати.

Още в началото на съдебната сага личното мнение на арх. Здравец Хайтов е било, че ако получат публично извинение за думите, изговорени от Терзийски „в пияно състояние“ пред камерите на Нова телевизия, те ще се откажат от съдебното преследване.

„Тук няма място за дебат – заяви арх. Хайтов. – Това е уж недомислен акт, но отказът от извинение показва, че всъщност е нарочно направен. Калин Терзийски трябва да признае, че това, което е казал за Хайтов и Радичков, не е вярно.“

„То освен това е и невъзпитано – добави синът на Хайтов. – Това са думи, изговорени от човек, претендиращ да бъде писател, за други писатели, при това класици на българската литература.“

Здравец Хайтов (в средата) се опитва да брани паметта на баща си с всички средства

Калин беше на седмото небе от шанса да отърве присъдата за изявлението си, че Николай Хайтов е въртял свирки на Тодор Живков и веднага отвърна екзалтирано:

Ето! Това вече е разумна и човешка постъпка. Здравец Хайтов прие протегнатата ми ръка!

И затова аз:

Извинявам се публично на тримата – децата на Хайтов – за всички душевни болки, които са понесли, обичайки баща си и преглъщайки обидата, която са им причинили моите думи! Простете, мили хора, не искам никой да страда!

Аз ще остана непримирим враг на всяко нехуманно управление и на всеки, който го поддържа. Но това не означава, че ще търся със злоба междучовешки конфликти! Не хората ме вбесяват – разберете! А глупавите им поведения, грешките им, пристрастията им, арогантността им, алчността им, идеологиите им, невежеството им! На които, за съжаление, и аз съм носител и също така съм жертва – та и аз съм човек!

Да – никога и през ум не ми е минавало да наранявам когото и да било. Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина.

Извинявам се на всеки от вас, преживял страдание заради мен – и нека има мир.