Хаджигенов: Не ни трябва главен прокурор, а работеща прокуратура

Правовата държава се постига с малки стъпки, с малки поправки, заяви адвокатът

Новини
17:40 - 16 Октомври 2024
5608
Хаджигенов: Не ни трябва главен прокурор, а работеща прокуратура

Не ни трябва главен прокурор, трябва ни работеща и ефективна прокуратура. И няма значение кой е човекът, защото моделът се запазва. Това коментира адв. Николай Хаджигенов от Сдружението "Ние идваме", което излезе с декларация против протеста срещу Сарафов снощи, в интервю пред БНР.

"Бих искал да се концентрирам върху типажа - мафиотщина, прокуратурата като милиционерщина, не като образование, а като манталитет и дейстивя. Тези главни прокурори не защитават правовата държава и демокрацията. Бяха използвани като бухалка. Прокуратурата е като проститутка - ляга си с властта", каза адв. Хаджигенов.

Според него "промяната за постигане и задържане на защита на демокрацията и правовата държава се постига с малки стъпки, с малки поправки в Закона за МВР, Закона за съдебната власт":

"И тези неща ни дават възможност да разследваме ефективно. Пак преместиха следствието към прокуратурата, то не работи. МВР не могат да различат лява от дясна ръка, кажете ми кое поръчково убийство е разкрито?"

"Правото на протест е право на гражданите. Правото на протест е начин да защитиш демокрацията и правовия ред. И искам ад уточня, че не членувам в партия "Ние идваме", председател съм на сдружението", обясни адвокатът и бивш депутат в 46-ото НС.

Той коментира, че състезание с един кон, не е състезание, а назначение. И смята, че сегашната ситуация е резултат от конституционните промени, направени от сглобката.

"Тези конституционни промени бяха само в интерес на един едър човек и човека с шкафчето, и бетонираха модела "Цацаров", "Гешев" и Боби Сарафов. Сглобкаджиите заложиха евроатлантическата ориентация, само и само за собствен интерес и в интерес на тази политическа паплач, която души държавата повече от 20 години. Всички назначения в този ВСС, с 3 изключения, са политически. Как очаквате да правят добро, те са назначени да бранят мафиотската държава", каза адв. Николай Хаджигенов.

За изказването на съдия Цариградска коментира:

"Лошото на съдиите е, че се обаждат, когато опре до тях, не преди това. Съдиите живеят зад висока ограда, говорят само с актовете си, което е грешка. Никой не ги разбира, съдът трябва да обяснява, какво, защо и как, и да бъде разбран, не само от хората в гилдията, а от всички хора. "

Той припомни, че като депутат и председател на нарочна комисия в 46 НС са събрани доказателства за 3000 души, незаконно подслушвани по време на протестите през 2021 г.:

"Сред тях имаше и действащ прокурор, и мой клиент. Беше закачен за мен. Той беше в списъка на хората, за които събрахме доказателства. Решението на комисията беше засекретено от Гешев. Аз го изпратих на институциите и ... Всеки седна върху папката и 3 години по-късно няма ефект, защото това означава да се закрият цели служби в МВР. Сега подслушвали съдиите, те подслушват всички хора."