Хаджигенов от протеста: На 2 септември ще сме опълченците на Шипка

На контрапротеста се вият хора, подписката срещу блокадите продължава

Новини
21:47 - 29 Август 2020
8119
Хаджигенов от протеста: На 2 септември ще сме опълченците на Шипка

Пореден ден на протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор в столицата. Блокирани остават трите ключови кръстовища - на Орлов мост, пред Софийския университет и пред Министерския съвет.

На площад "Независимост" протестиращите скандират "Оставка!" и "Мутри, вън!" От трибуната на площад "Независимост" адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. "Отровно трио" заяви:

"За 52 дни променихме немалко неща. Не толкова колкото ни се иска и не толкова бързо, но пътят е дълъг, стръмен и трънлив и срещу нас. От днес разширяват зоната за сигурност, готвят се за втори септември, така че, ако някой не те чувства като „Опълченците на Шипка“, на втори ще бъдем „Опълченците на Шипка“. Поръчали сме черешови топчета, джепане. Те ще бъдат тук, готови. Имаме байраци, очевидно.

Имаме и камъни! Стъпили сме върху тях! 52 дни ги трамбоваме, така че ние сме готови. Борисов, дали си готов за нас, ние идваме!"

"Ние сме българското Оборище", каза генерал Шивиков и призова на втори септември хората да дойдат със семействата и децата си на големия антиправителствен протест на площад "Независимост".

Днес организаторите раздават стикери, които протестиращите могат да залепят където искат:

Гражданската инициатива срещу протестните блокади в София отново се събра пред Румънското посолство. Към 21 ч. има десетки хора. Обстановката е спокойна. Целта им е да предотвратят евентуалното затваряне на ключовото кръстовище на бул. "Ситняково". Звучат български хора. Според събралите се, протестите с блокади в центъра вредят на каузата, защото от тях страдат обикновени хора.

На кръстовището е преместена и подписката срещу блокадите в столицата. В нея има над 140 подписа и повече от 5000 в интернет. Ще бъде внесен и сигнал в прокуратурата, където, като подстрекатели за нарушаването на обществения ред се споменават организаторите на антиправителствения протест от т.н. "отровно трио". Част от присъстващите настояват и за оставката на президента Румен Радев, когото наричат "разединител на нацията".