Хаджигенов стъпка тениска с лика на Борисов (СНИМКИ)

Новини
20:47 - 12 Август 2020
8588
Хаджигенов стъпка тениска с лика на Борисов (СНИМКИ)

35-ят ден на протеста отново събра огромно множество граждани, недоволни от управлението на премиера Бойко Борисов. Остават блокадите на три възлови кръстовища в центъра на София – на пл. "Независимост", при Софийския университет и на "Орлов мост".

Близо до Триъгълника на властта един от Отровното трио - адвокат Николай Хаджигенов, дръпна слово пред аудиторията, но този път позата му беше по-различна - на подиума той беше стъпил върху тениска с лика на Борисов.

Въпреки мерките, които съобщи, че е взел днес премиерът, протестиращите са категорични, че това е замазване на очите на хората и те няма да отстъпят от своите искания.

Късно снощи Отровното трио застана начело на възстановяването на палатковия лагер на кръстовището пред университета, освободено преди два дни. От тази сутрин Орлов мост и Ректората се превърнаха в свободна пешеходна зона за четене и спорт.

Исканията на протестиращите остават непроменени и постоянни повече от месец – оставка на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, провеждане на честни избори и дистанционно и електронно гласуване.

Днес се проведе и протест пред германското посолство. Протестиращите стояха една минута мълчаливо с вързани очи, след това заявиха, че искат да знаят как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните „партньори“ от ГЕРБ.

Протестиращите са несъгласни Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли така здраво да се окопаят във властта, както от началото на членството ни в Европейския съюз.

"Не съм за никой тук! Аз съм против сегашната система на мафиотизацият и ограбване на ресурси, на политическите партии, които управляват в момента" обобщи протестиращ.

Очаква се шествието на протестиращите пред Министерския съвет да стигне до Орлов мост около 21:30 ч.

"Мотивацията е да събудим българския народ. Най-важното - имаме любовта на хората. Това е нещо, което аз открих с много голяма изненада. Има чудесни, прекрасни хора", заяви протестиращ там пред БНР.

"Аз съм на 91 години, баба Нетка. Искам Бойко да се осъзнае и да чуе гласа на хората! Ако не - аз ще отида при него!! Баба Нета е тука да мете боклука", заяви възрастна дама.

"Живея още месец-два, в тази най-красива страна на света, хващам самолета и се махам. Разбира се, ако настъпи демокрацията, ще остана", каза трети.

Във Велико Търново тази вечер е планирано протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно. Инициативата е гражданска, като по-късно вероятно ще се стигне временно блокиране на движението в града.

Във Варна протестиращи срещу правителството и главния прокурор продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Очаква се проведе и станалото традиционно шествие по централни улици в града.

Снимки: Агнес Методиева