Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Саудитска Арабия

Британецът успя да направи един тур по трасето на брега на Червено море за 1:29.786

Спорт
17:06 - 03 Декември 2021
2034
Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Саудитска Арабия

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън записа най-бързата обиколка в първата свободна тренировка преди първата в историята Гран При на Саудитска Арабия по улиците на Джеда.

Британецът успя да направи един тур по трасето на брега на Червено море за 1:29.786, с което бе с 0.056 секунди по-бърз от лидера в шампионата Макс Верстапен. Двамата претенденти за титлата единствени успяха да слязат под 90 секунди за обиколка, като и двамата направиха това с гумите софт.

Пилотът на Ред Бул имаше известен проблем с меките сликове, след като бе недостижим в първата половина на сесията, когато обаче той бе с най-твърдите налични смеси на Пирели. С тях той бе с над 0.6 секунди по-бърз от всички останали, които бяха заложили на типа софт.

Трети след първите 60 подготвителни минути остана съотборникът на Хамилтън в Мерцедес Валтери Ботас, който бе с 0.223 по-бавен от британеца. Четвърти се нареди Пиер Гасли от Алфа Таури, а на изненадваща пета позиция остана представителят на Алфа Ромео Антонио Джовинаци. Вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес имаше проблеми с темпото в хода на цялата тренировка и се нареди едва 11-и в нея, на повече от секунда зад своя съотборник Верстапен.

На пук на всички очаквания за множество катастрофи и контакти с бетонните стени в Джеда, първата тренировка премина без нито един съществен инцидент. Единствените по-малки такива бяха застигания на пилоти в по-бавна обиколка в множеството бързи и слепи завои или по-агресивни преминавания през бордюрите.

Втората тренировка преди дебютната Гран При на Саудитска Арабия е предвидена за 19:00 часа българско време по-късно днес и ще се проведе под изкуственото осветление на пистата в Джеда.