Хамилтън с убийствено темпо във втората тренировка

Спорт
17:02 - 10 Декември 2021
2211
Хамилтън с убийствено темпо във втората тренировка

Седемкратният световен шампион във Формула 1 и претендент за титлата през 2021 година Люис Хамилтън записа най-доброто време във втората свободна тренировка преди последния старт за сезона в Абу Даби.

Британецът успя да завърти обиколка за 1:23.691 по време на своята квалификационна симулация в средата на сесията, с което той бе с 0.343 секунди по-бърз от пилота на Алпин Естебан Окон. Трети с пасив от 0.392 остана съотборникът на Хамилтън в Мерцедес Валтери Ботас, а лидерът в шампионата Макс Верстапен се нареди на четвърто място.

Притеснителното за пилота на Ред Бул е, че той бе с цели 0.641 по-бавен от първия, но направи само една бърза обиколка с меките гуми и малко гориво, срещу двата опита на британеца. Вторият пилот на Биковете Серхио Перес даде петото време в хода на вторите 60 минути за подготовка, като мексиканецът даде време с 0.709 по-слабо от това на първия.

В състезателните симулации в края на тренировката обаче Ред Бул категорично показаха по-добро темпо от двамата пилоти на Мерцедес, като Верстапен и Перес бяха с между 0.3 и 0.6 секунди на обиколка по-бързи от Хамилтън и Ботас.

По време на тези симулации Кими Райконен, който участва в своя последен уикенд във Формула 1, допусна сериозна грешка на 14-и завой и се удари тежко в стената. Инцидентът на Ледения дойде в заключителните секунди на сесията, което не позволи на неговите съперници да направят тренировъчни стартове на решетка.

В началото на сесията сънародникът на Райконен – Ботас също имаше среща с мантинелата на излизането на 14-я завой, но пилотът на Мерцедес се размина със сериозни поражения и престоя само няколко минути в своя гараж. Никола Латифи пък се завъртя и удари в стената на изхода от предходната крива няколко минути след Ботас и счупи своето задно крило. След известен престой в бокса канадецът също се върна на трасето за втората половина от сесията.

Последната свободна тренировка за сезон 2021 във Формула 1 е предвидена за 12:00 часа българско време утре, а два часа по-късно ще се проведе и решителната квалификация на „Яс Марина“.