Хамилтън спечели 6-а титла от Ф1

Това е трети пореден триумф за баджанака на Гришо и пети с Мерцедес

Актуални новини
12:33 - 04 Ноември 2019
1819
Хамилтън спечели 6-а титла от Ф1

Люис Хамилтън стана вторият пилот в историята, спечелил шест световни титли във Формула 1. Той постигна това, след като финишира на второ място на пистата в Остин, САЩ. Пилотът на “Мерцедес“ е само на една титла зад рекорда на Михаел Шумахер. Германецът има седем титли и 91 победи във Ф1. Хамилтън е с шест титли и 83 победи.

В неделя на пистата в Тексас англичанинът трябваше да завърши най-малко осми, за да сложи на главата си шампионската корона. Той стартира пети и в крайна сметка завърши втори. Състезанието бе спечелено от съотборникът му Валтери Ботас, който стартира от полпозишън.

"Все още растем, все още растем", каза Хамилтън по радиото след края на систезанието. "Какъв невероятен уикенд. Благодаря ви много за днес, момчета, а и за всичко досега. Не мога да повярвам. Наистина не мога да повярвам", продължи той в емоционалния си първи контакт с отбора след спечелването на титлата.

Това е трета поредна титла за Хамилтън и общо пета за него след присъединяването му към отбора на “Мерцедес“ преди седем години. Той спечели първата си титла с “Макларън“ през 2008 година и изпусна една титла през 2007 година през първия си сезон във Ф1, пак с “Макларън“.

"Изпълнен съм с толкова много емоции. За мен е чест да бъда на това място сред толкова велики пилоти“, каза Хамилтън пред “Скай спортс“.

В момента той е на 34 години и кара 13 сезон във Ф1. На същата възраст великият германски пилот Михаел Шумахер спечели шестата си титла през 2003 г. Той също бе в 13-я си сезон във Ф1.

Във вечната класация на най-великите пилоти аржентинецът Хуан-Мануел Фанджо е на трето място с пет титли, а Ален Прост и Себастиан Фетел имат по четири.