Хаос около новите отстъпки за пътуване с градски транспорт

В София за пенсионерите няма да има промяна в цената на месечната карта

Новини
21:15 - 31 Януари 2023
5946
Хаос около новите отстъпки за пътуване с градски транспорт

Хаос около новите отстъпки за пътуване с градски транспорт за ученици и пенсионери. След като Министерският съвет реши от утре децата до 10-годишна възраст да пътуват безплатно, а за ученици, студенти и пенсионери отстъпките да са по-големи, днес не стана ясно ще влязат ли навреме в сила всички нови тарифи.

В София за пенсионерите няма да има промяна в цената на месечната карта, тъй като сега отстъпката е по-голяма от предложената от служебния кабинет.

Транспортната комисия в Столичния общински съвет се събра на заседание ден преди 1 февруари – датата, от която в сила трябва да влязат новите тарифи за пътуване с карта в градския транспорт. В сектор образование от утре намалението ще е не с 20, а с 40%. Изразени в пари, отстъпките стават от 20 на 15 лева за студенти и ученици и от 35 на 15 за докторанти, обясни зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков.

За неопределен период обаче няма да се продават годишни карти за ученици и студенти – докато цените им не бъдат уточнени.

А за да влязат част от промените в сила от утре, в следващите часове предстои много работа. Директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев подчерта, че смяната на тарифите ще е съпътствана със смяна на ценоразписи, указания на касиерите и нов касов софтуер.

В постановлението на Министерския съвет е заложена и по-голяма отстъпка за пътуващите с градски транспорт пенсионери.

За най-възрастните в София обаче промяна няма да има. „Столична община за пенсионерите над 68 години дава 80% отстъпка, а за тези под 68 години е 50%. И в двата случая социалната отстъпка на Столична община е по-голяма по обем от приетата с постановление на МС”, уточни причината Зарков.