Хаос посреща депутатите в бившия Партиен дом

Стартът на новата пленарна сесия минава под знака на кашони, чували и неуредици с местата на сътрудници и журналисти

Политика
12:10 - 31 Август 2023
4992
Хаос посреща депутатите в бившия Партиен дом

Хаос ще посрещне депутатите от едномесечната им ваканция (с кратко прекъсване в самото начало на август заради зверството "Дебора" и поправките в няколко закона, касаещи домашното насилие - б.р.) за старта на новата им пленарна сесия, научи Lupa.bg. А причината е, че не малко от парламентарните групи все още са с документация и мебели, както и лични вещи в насипно състояние, чакащи да бъдат разпределени по стаите на бившия Партиен дом. А това включва струпване на кашони, чували и куп папки по кьошетата на старата сграда. 

Соцмастодонтът посреща утре законотворците, след като шефът на институцията Росен Желязков, подкрепен от депутатите и на ГЕРБ, а явно и на ПП-ДБ взе решение да изведе историческата сграда от експлоатация и да я прати в ремонт за минимум 36 месеца. Обществените поръчки за целта все още не са пуснати, но се очаква това да се случи в идните седмици. 

В същото време повечето народни избраници са във възторг от местенето в бившия Партиен дом, защото там и пленарната зала е много по-широка, и възможностите за игра на криеница с журналистите и опонентите - доста повече. Темата къде ще бъдат настанени представителите на медиите отново вълнува гилдията.

При предишния опит парламентът да заседава на пл. "Независимост" се стигна до остри сблъсъци между тогавашната председателка на органа Цвета Караянчева и съсловието, което недоволстваше, съвсем очаквано, от мизерните условия в подземието, предоставени му за работа.

Това означаваше абсолютна изолация от депутатите, които иначе и без това не са особено словохотливи при избухването на големите обществени скандали, както и в ситуации на лични фалове. 

И ако досега журналистите можеха да "приклещат" за резонните въпроси законодателите в кулоарите, от утре това отново изглежда невъзможно, въпреки уверенията на ръководството на НС, че са осигурени подобрени условия за работата на четвъртата власт. 


Не е ясно и къде ще чупят стойки такива като бившата депутатка от БСП Нона Йотова при новата разстановка 

Неуредици са възникнали в последната седмица и с начина, по който самите парламентарни групи си разпределят помещенията както за отдих, така и за сътрудниците им.

Много от депутатите разполагат с по двама, даже и трима и за тях се налага освобождаването на цяла отделна стая за работа, което е предизвикало и недоволство у другите.

Текат и финалните преговори кой до кого ще седи в самата зала, като по последна информация на нашите източници народните избраници от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще са рамо до рамо, а край тях ще се наредят и колегите им от ДПС. Докато Възраждане и БСП се очертава да заемат другия блок заедно с маломерната група на ИТН.