Хаос във Франкфурт обърка графика на редица летища в Европа

Новини
17:03 - 17 Декември 2022
5389
Хаос във Франкфурт обърка графика на редица летища в Европа

Обичайно по Коледа и Нова година стотици хиляди хора тръгват на път - едни към дома, други на кратка зимна ваканция, но тази година по летищата на Европа е истински ад, защото не успяват да се справят с огромния брой пътници. Повтарят се картините от лятото, когато по европейските летища настъпи ваканционен хаос.

Причините още тогава бяха ясни - повечето от тях съкратиха драстично персонала, а сега и да искат, няма достатъчно желаещи да работят там. На летището във Франкфурт - ченвъртото по големина в Европа, през което минават над 65 милиона пътници годишно, например заради стачка на част от персонала в началото на тази седмица се налагаше да се чака излизането на багажа по два и повече часа. Което не е чак толкова драматично, но пък никак не е приятно да се чака в края на пистата след приземяване и пилотът да ви съобщи любезно, че полетът ще продължи неизвестно още колко дълго, докато се освободи място за ръкав, който да поеме пристигащите пътници.

В края на седмицата ситуацията на Франкфурт се усложни още повече - десетки хиляди чакаха, за да поемат по терминалите и добрата новина беше, че все пак полетът им ще се осъществи. Не така беше на 15 декември привечер, когато бяха анулирани десетки полети, а хората чакаха по 4 часа на опашка, за да презаверят билета си за следващ полет - ако, разбира се, имаха късмет. Както се разбра от двама "закъсали" по същия начин български евродепутати (които се връщаха от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург), те успели да се пренасочат през Цюрих и Париж, за да се приберат до София. Други нямаха този късмет и пренощуваха в самото летище.

Опашките на проверките за сигурност и паспортен контрол също са внушителни. И ако накрая се окаже, че багажът ви ще пристигне на другия ден или пък е загубен, това е най-малката беда в случая. Добрата новина е, че сте се прибрали навреме у дома.

Както се вижда на снимката, и на софийското летище пред Терминал 2 в съботния следобед се изви километрична опашка - стотици автомобили изчакваха на шосето, за да посрещат пристигащи от европейските летища.