ХАОСЪТ "ТОПЛОФИКАЦИЯ": Ще ни приспаднат ли пари, или ще духаме супата?

Общество
08:00 - 26 Август 2020
2370
ХАОСЪТ "ТОПЛОФИКАЦИЯ": Ще ни приспаднат ли пари, или ще духаме супата?

Август е, а пред касите и информационните центрове на "Топлофикация" се вият незапомнени опашки. Хиляди граждани се опариха с изравнителни фактури с огромни суми за доплащане, въпреки очакванията безпрецедентното намаляване на цената на газа да намали сметките. Ще има ли някаква полза за потребителя от поевтинялото синьо гориво, или отново ще духаме супата - вижте в разследването на Lupa.bg.

Масовият случай е следният - абонатът получава изравнителна сметка, според която има да получава пари от "Топлофикация". Още със следващата фактура обаче е попарен - не само, че няма да му връщат, ами дължи стотици левове. Защо се получава това идиотско разминаване?

"Топлофикация София" беше един от големите бенефициенти на върнатите средства и получи около 60 млн. лв. от "Булгаргаз". Тоест тези пари трябваше да бъдат върнати обратно към крайните клиенти под формата на прихващане от новите сметки. В същото време обаче КЕВР е длъжна да насочи част от тази сума към държавния фонд "Сигурност на електроенергийната система" заради промени в Закона за енергетиката от 2015 г.

В случая с "Топлофикация" ситуацията е следната - 17,2 млн. лв. потеглят към фонда, но към тях трябва да се добавят и почти 10 млн. лв. ДДС. Тоест общата сума, която "Топлофикация" изплаща на СЕС, е почти 28 млн. лв. - или почти половината от получената. Всичко това, разбира се, е за сметка на потребителите.

„В сумите за връщане са включени и сумите, които трябва да бъдат възстановени на потребителите от ретроактивното намаление на цената на топлинната енегия. По този начин обаче клиентите могат да получат само една част от сумата. Останалата част може да бъде прихваната единствено от бъдещи сметки“, коментира говорителят на топлинното дружество Елизабет Павлова.

Иначе който има време и нерви, може да обжалва сметката си до края на август. И, разбира се, да се надява на топла зима.