Хапнете мръвка, от утре почват Коледните пости
На 14 ноември се отбелязва Коледни заговезни
На 14 ноември се отбелязва Коледните заговезни, или заговелки. Така се нарича денят преди Коледните пости. Той се смята и за последния ден, в който може да се блажи - т.е яде месо, яйца, млечни продукти.
По българска традиция на 13 ноември в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, скрива и не пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно.
Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал (храни от животински произход). Олио и вино може да употребява без сряда и петък.
На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановде