Харалан: ПП, ДБ и БСП правят "Отечествен фронт"

Предстои голямото пренареждане и пренаместване на политическите пластове

Новини
14:35 - 30 Ноември 2022
2885
Харалан: ПП, ДБ и БСП правят "Отечествен фронт"

"Случващото се в парламента прилича на предизборен дебат, но извън това прилича и на отговор на много драматичната ситуация, в която се намира страната, и на подготовка за голямото пренареждане и пренаместване на пластове, което предстои. В тези драматични моменти, в които залогът за обществото става много висок, се налага да бъде напусната обичайната рутина на политическото поведение - повтаряне на опорки, да се извършват идеологически заклинания, заклеймяване на враговете и ентусиазиране на партийните ядра. Отвъд това предстои сериозно раздвижване и разместване в политическото пространство. Това се вижда и в опита да се възстанови левицата". 

Това каза пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

"ГЕРБ правят всичко възможно, подавайки ръка на "Демократична България", защото "Продължаваме промяната са неспасяеми". Видимо е, че ДБ не може да вземе завоя и започва да изпада от курса на историята".

ГЕРБ могат да си позволят и да направят правителство, и да не направят - те са в win-win ситуация в момента и това е голямата промяна, посочи Александров.

"ПП и ДБ се провалят в това да се справят със ситуацията и се оказват в глуха защита. ... Може би най-голямата загуба от страна на ПП е, че загубиха моралната кауза. ... Печелят силите на статуквото, т.е. нормалните системни партии", смята социалният антрополог.

Интервюто на Петър Волгин с Харалан Александров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.