Хари Кейн преизпълнява плана

Английският национал изпреварва графика на Левандовски

Спорт
13:34 - 20 Декември 2023
2183
Хари Кейн преизпълнява плана

Хари Кейн дебютира в Бундеслигата на 30 години. Въпреки че шампионът Байерн не е лидер, отстъпвайки обичайната си позиция на изненадата Леверкузен начело с Шаби Алонсо, английският нападател продължава да чупи рекорди в първия си сезон в германския футбол.

Кейн отново беше с ключов принос за Байерн в неделя при победата с 3:0 срещу Щутгарт. Хари вкара първите два гола на „Алианц Арена“ срещу другия хит на сезона, който заема четвъртото място в класирането.

С дубъла си капитанът на Англия вече има 20 гола и се превърна в играча, който се е нуждаел от най-малко мачове в Бундеслигата (14), за да достигне тази цифра, след като подписа през лятото от Тотнъм срещу 100 милиона евро.

По този начин Кейн изпревари легендарния Уве Зеелер, който имаше нужда да стори същото, но за 21 мача през сезон 1963/64 с Хамбургер ШФ. Третият в тази класация е Ерлинг Холанд, който през 2020 г. вкара 20 гола в първите си 22 мача в Бундеслигата с Борусия Дортмунд.

Също така Хари изравни рекорда от 20 гола до 15-ия кръг от немското първенство, установен от легендарния Герд Мюлер, също с Байерн, през сезон 1968/69.

Но по-важното е, че Кейн е с едно попадение повече от Роберт Левандовски (19) за периода. През сезон 2020/21 бившият нападател на баварците завърши сезона с 41 и постави нов рекорд в историята на Бундеслигата.

Днес от 21:30 часа шампионите гостуват на Волфсбург в мач от междинния 16 кръг и Хари може да увеличи актива си.

Междувременно нападателят на Байерн Томас Мюлер се съгаси да продължи договора си с клуба, съобщава журналистът Фабрицио Романо. Новото споразумение с 34-годишния ветеран ще бъде валидно до края на юни 2025 г. Разговорът с треньора Томас Тухел е изиграл важна роля за решението на футболиста да остане.

Представители на клуба многократно са определяли Мюлер като икона на Байерн, а главният изпълнителен директор на клуба Ян-Кристиан Дреезен каза, че би искал да го задържи на „Зебенерщрасе“ и след края на състезателната му кариера. Сега обаче пред Томас се открива отлична възможност да счупи рекорда по участия за баварците, след като в момента е втори в класацията с 683 срещи, а Сеп Майер е със 706.

Ако изпълни договора си, Мюлер ще приключи със 17 сезона в първия тим на мюнхенци, а върховото постижение ще остане за легендарния вратар, който е с 18. Юношата на баварците е продукт на академията, а през тази кампания е изиграл 18 мача във всички турнири, вкарал е два гола и е дал 5 асистенции.

Титулярният вратар Мануел Нойер (37 г.) и резервата му Свен Улрайх (35) наскоро подновиха договорите си. Ерик Максим Чупо-Мотинг (34) и Буна Сар (31) обаче може да напуснат, когато контрактите им изтекат през лятото.