Харизанов: Ако първия мандат се провали, отиваме на нови избори

Правителство без ГЕРБ в този парламент е невъзможно, посочи анализаторът

Новини
17:06 - 11 Юни 2024
2798
Харизанов: Ако първия мандат се провали, отиваме на нови избори

Според експерта Жоро Пенчев, за да се отговори на въпроса дали ще има ли редовно правителство, трябва да се отговори на въпроса защо ротацията се провали и какво искаше да извлече ГЕРБ с предизвикването на нови избори.

Дали да запази контрол върху някакви институции, както твърдят ПП-ДП, и ако това е така, по-скоро сега ще имат пълните възможности да продължат да в тази посока и да сформират редовен кабинет.

При друга хипотеза по-скоро можем да чакаме нови избори, уточни Пенчев.

Финансовият консултант Лидия Шулева пък смята, че може би с някои промени служебния кабинет ще се трансформира в редовен и така ще изкараме до конституирането на комисията в Европейския парламент и изборите в САЩ.

Що се отнася до ДПС, по принцип те винаги са обичали да управляват задкулисно, без да поемат отговорност, така че, за да официализират това съжителство, те могат да го подкрепят, без да се формирали официални коалиции, а и те нямат нужда от това, допълни в „Пресечна точка“ тя.

Георги Харизанов пък изрази мнение, че

ако първия мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет се провали, това със сигурност ще означава, че отиваме на нови избори,

тъй като правителство без ГЕРБ в този парламент е невъзможно. Борисов вече не е в позиция да прави жестове, защото в крайна сметка гласува най-твърдото ядро на партията и това са хората, които искат ГЕРБ да управлява и той да е премиер, каза по Нова Тв Харизанов.