Харманли на бунт, искат закриване на мигрантския център

Организаторите на протеста имат намерение в понеделник да блокират и АМ "Марица".

Новини
09:01 - 23 Март 2024
3438
Харманли на бунт, искат закриване на мигрантския център

Жители на Харманли отново поискаха закриване на местния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за мигранти, съобщи БТА. Снощи около 100-ина души се включиха в шествие от общината до центъра за мигранти, като според "Сакарнюз", организаторите имат намерение в понеделник да блокират и АМ "Марица". По време на шествието бяха развети национални флагове, а от участващите скандираха "Бежанците вън!"

Един от инициаторите - Николай Георгиев, обяви: "Основното ни искане е за затваряне на центъра и преместването му извън района.Заради присъствието на мигранти хората започнаха да напускат града, не само младите." Той обяви, че се иска също сегашният бежански център да се превърне в производствена база и да се открият нови работни места. Приемливо било и на първо време да се превърне в център от "затворен" тип.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също взе участие и дори бе сред най-активните.

"Ако Пактът по миграцията и убежището се приеме и то в последните две сесии на Европейския парламент, набутан в края на мандата да мине през пръсти, той ще бъде вреден за нас и не в наш интрес. Този Пакт ще направи така, че пограничните държави в ЕС да станат утайник за нелегалната миграция, той прерабатва в лоша за нас светлина дъблинските споразумения", заяви той.

След което допълни, че ролята на "Фронтекс" в момента е да се регистрират колкото може повече нелегални мигранти, което вероятно било част от допълнителното споразумение с Австрия.

Кметът на Харманли Мария Киркова контрира, че в момента липсвали конфликти, които да бъдат причина хората да излязат на протест. Вече било изпълнено и едно от предишните изисквания - за по-засилено полицейско присъствие. В града било разположено подразделение на жандармерията, след което вечерният час се спазвал от мигрантите. Киркова отрече, че капацитетът на РПЦ ще се разширява. "Трябва да се научим да живеем заедно, независимо от различията, но спокойствието на моите съграждани е важно", заяви още тя пред БТА.

Директорът на РПЦ Йордан Панев пък бе категоричен, че обстановката в центъра е спокойна и няма място за притеснения. Той посочи, че в момента има 519 настанени там, основно сирийски граждани, като това представлява 31% от капацитета на центъра. Т.нар. "сингъли" - млади несемейни мъже, които в Харманли считат за потенциално опасни, са между 40 и 50% от пребиваващите в центъра.

Според Панев вечерният час се спазва, като при неизпълнението на ограничението се съставят протоколи на нарушителите и при два такива се прави предложение за преместване в лагер от закрит тип.