Хърватия на нов финал!

Ватрените ще спорят за трофея Лигата на нациите след зрелище в Ротердам срещу Нидерландия

Спорт
07:46 - 15 Юни 2023
4045
Хърватия на нов финал!

Бронзовият медалист от последното световно първенство по футбол Хърватия се класира за финала в третото издание на турнира Лига на нациите. В първия полуфинал "шахматистите" победиха с 4:2 след продължение домакина на финалния турнир Нидерландия и за втори път след световното първенство в Русия през 2018 година ще играят в мача за титлата на значим международен турнир.

Срещата в Ротердам премина през серия от обрати, като Нидерландия прати двубоя в продължения в последните секунди на редовното време чрез резервата Ноа Ланг, който бе точен за 2:2. Друга резерва обаче бе големият герой в мача и това бе хърватският нападател Бруно Петкович, чийто далечен удар в 98-мата минута направи разликата между двата състава.

Мачът на "Де Кайп" не започна в много високо темпо, като до почивката Нидерландия бе малко по-активният отбор. Футболистите на Роналд Куман наложиха по-сериозен превес след 30-ата минута, което доведе и до откриването на резултата. Халфът на Фейенорд Матс Вифер получи топката на границата на наказателното поле, навлезе няколко метра навътре и подаде вдясно от себе си към Дониел Мален, който с диагонален удар бе точен за 1:0.

През второто полувреме хърватите се събудиха и показаха много повече аргументи в атака, които им позволиха и да направят обрат. В 54-ата минута румънският съдия Ищван Ковач отсъди дузпа, след като Лука Модрич излъга Коди Гакпо и нападателят на Ливърпул извърши нарушение в собственото си наказателно поле. Зад топката застана Андрей Крамарич, който с удар в центъра на вратата вкара за 1:1.

В 72-ата минута атака по левия фланг на хърватското нападение завърши с ниско центриране, което бе засечено от Марио Пашалич във вратата на Джъстин Байлоу за 2:1 в полза на гостите. След допуснатия втори гол домакините се активизираха и поставиха под натиск съперника си. Така се стигна до последната шеста минута от добавеното от съдията Ковач продължение на второто полувреме, в която пред вратата на Хърватия се получи разбъркване. Топката попадна точно на крака на Ноа Ланг, който с не много силен, но изключително премерен удар вкара за 2:2.

Домакините обаче не успяха да използват инерцията от изравняването и в добавените 30 минути допуснаха два безответни гола. Първият от тях падна в 98-ата минута, когато Модрич комбира с Бруно Петкович и той с много точен удар от около 30 метра матира Байлоу за трети път. Точка на спора сложи Лука Модрич в 116-ата минута. Капитанът на Хърватия овенча добрата си игра с гол от дузпа, която бе отсъдена за фаул на Тайрел Маласия. В последните секунди на допълнителното време Петкович вкара и пети гол за гостите, но той бе отменен заради засада след намеса на системата за видеоповторение.

На финала на турнира в неделя Хърватия ще играе с победителя от втория полуфинал, в който съперници са Италия и Испания.