Хасан Адемов: Има проблем при вторите пенсии

Новини
19:30 - 23 Януари 2020
3610
Хасан Адемов: Има проблем при вторите пенсии

Законопроектът е подготвен от предишния екип на социалното министерство, заедно със социални партньори и пенсионни дружества. Проектът е във финална фаза, предстоят обсъждането му и влизането му в пленарна зала. Този законопроект урежда фазата за изплащане, защото в сегашния закон има противоречиви текстове. 

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов по повод предложението за удължаване на срока за прехвърляне на партидите от частен фонд в Националния осигурителен институт, пише новини.бг.

От 15 август 2015 година действа един текст, който дава възможност на всички, които имат индивидуални партиди, да ги прехвърлят в Държавното обществено осигуряване 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. През 2018 година се прие, че тези, които имат по-малко от 5 години до възрастта на пенсиониране, могат да си прехвърлят парите от индивидуалните партиди в Националния осигурителен институт, за да получат пенсия от солидарните партиди. Възможностите на законодателството бяха налице и сега възниква казусът, заяви Адемов.

Частните пенсионни фондове и Националният осигурителен институт дават пенсии по един и същи начин. Държавното обществено осигуряване дава пенсия за тези, които са родени преди 31 декември 1959 година. За всички останали, родени след 31 декември 1959 година, освен пенсията от Държавното обществено осигуряване, има и пенсия от чавстните фондове, защото са правили вноски от 2002 година досега. Периодът за осигуряване в частните е по-кратък, поясни Адемов.

Има ли проблем при вторите пенсии? Има, защото не е уточнена фазата на изплащане, както и това, че има редукция. При частните пенсионни фондове няма възможност за субсидия от държавата, така че дискусията продължава, посочи председателят на парламентарната социална комисия.

Всички тези, които са се осигурявали върху суми, по-високи от средния осигурителен доход, нямат основания да се притесняват. Всички, които са се осигурявали върху ниски доходи и са били безработни, имат основание за притеснение, но там би трябвало да има намеса от държавата, подчерта Адемов.

По думите му информациите, че доходността в частните пенсионни фондове е отрицателна, не отговарят на истината.

Ще подкрепим вота на недоверие с наши аргументи, различни от тези на БСП, каза още Хасан Адемов, който е и депутат от ДПС. Наистина има проблем, наистина има криза, въпросът е в рамките на този диалог с управляващите да вземем най-добрите решения за управлението на водите, добави той.