Хасан Адемов : Здравната каса трябва да има конкуренция

Какво правим с онко и редките заболявания са първото, което трябва да има решение, категоричен е ексминистърът

Новини
14:29 - 17 Юли 2019
2185
Хасан Адемов: Здравната каса трябва да има конкуренция

След предложението за нов здравноосигурителен модел от министър Кирил Ананиев, бившият социален министър Хасан Адемов даде своята позиция по важната тема. Според него твърдо е необходима промяна, а НЗОК трябва да бъде демонополизирана и да работи в условията на конкуренция.

"Тръгвам от разбирането, че сега обсъждаме концепция, а не конкретни текстове. Според мен на първо място трябва да има отговор на следните въпроси: работи ли в момента Министерството на здравеопазването по остойностяване на медицинските дейности; има ли разработена и действаща информационна система, която да е обвързана с други системи и да е част от електронното правителство; разработени ли са стандартите, правилата за добра медицинска практика.", каза ексминистърът.

Всички са съгласни с разбирането, че трябва да има промяна, защото в момента нито политиците, нито пациентите, нито съсловието са доволни от системата. Така че трябва да има движение в някаква посока и нашата политическа сила винаги е заявявала, че трябва да има демонополизация на Националната здравноосигурителна каса в смисъл, че тя да бъде поставена в условията на конкуренция. Не знам да има нещо по-добро измислено от това да има конкуренция между финансиращите органи, между лечебните заведения и правото на пациента да избира финансиращ орган. Това според мен са основополагащи права, които трябва да ни овластят с разбирането, че е необходимо да подкрепим посоката, в която е представена концепцията.

На следващо място, трябва да имаме отговори на няколко други важни фундаментални въпроса. Какво става с онкозаболяванията? Лекарствата за тях сега са около 200 млн. лв. Какво става с редките заболявания? Друг важен и деликатен въпрос е какво ще се случи с болниците, с които нито един от фондовете няма да сключи договор, защото не отговарят на съответните изисквания и критерии за качество?

Адемов е категоричен, че без отговорите на тези базисни въпроси няма как да се продължи напред.