Хавиер Милей в Давос: Отхвърлете социализма!

Президентът на Аржентина предупреждава, че Западният свят е в опасност

Новини
21:03 - 17 Януари 2024
4974
Хавиер Милей в Давос: Отхвърлете социализма!

Президентът на Аржентина Хавиер Милей в сряда призова бизнес и политическите лидери в Давос да отхвърлят социализма и вместо това да прегърнат "капитализма на свободното предприемачество", за да сложат край на световната бедност, пише СиЕнБиСи.

"Днес съм тук, за да ви кажа, че Западният свят е в опасност", каза Милей в специално обръщение на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"И той е в опасност, защото онези, които трябва да защитават ценностите на Запада, са обединени от

визия за света, която неумолимо води към социализъм, а оттам и към бедност", добави той.

Пътуването на Милей до Давос бележи първото му задгранично турне, откакто встъпи в длъжност миналия месец.

Съобщава се, че десният лидер, самоопределящ се като "анархо капиталист", често сравняван с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, на път за Швейцария е казал, че присъства на срещата, за да се застъпи за свободата.

Пътувайки с търговски самолет до швейцарския курортен град, Милей критикува Давос за това, което възприема като "социалистическа програма, която само ще донесе нещастие на света".

"Възстановяване на доверието" е основната тема на годишната среща на WEF. WEF казва, че тазгодишната програма въплъщава духа на "завръщане към основите" на открит и конструктивен диалог между политиците, бизнес лидерите и гражданското общество.

Основателят на WEF Клаус Шваб представи Милей на сцената в Давос, като каза, че неговите "по-радикални методи" са "внесли нов дух в Аржентина".

"Основните лидери на западния свят изоставиха модела на свободата за различни версии на това, което наричаме колективизъм. Тук сме, за да ви кажем, че 

колективистичните експерименти никога не са решение на проблемите, които измъчват гражданите на света -

по-скоро те са първопричината", каза Милей.

"Повярвайте ми, никой не е в по-добра позиция от нас, аржентинците, да свидетелства за тези две точки", добави той.

За Милей предизвикателствата пред неговото президентство са значителни - особено като се има предвид, че третата по големина икономика в Латинска Америка отново е в плен на дълбока криза.

Покупателната способност на южноамериканската страна е опустошена от годишна инфлация от над 211%, което е най-високото ниво от 32 години, докато двама от пет аржентинци сега живеят в бедност.

Милей каза, че няма алтернатива на предложената от него "шокова терапия"

за коригиране на ситуацията. Той предложи да се доларизира икономиката, да се премахне централната банка на страната и да се приватизира пенсионната система.