Хеликоптерите за медицинска помощ ще са за над 50 км разстояние

те ще се ползват, когато до района не може да стигне линейка и само ако има къде да кацнат

Новини
18:24 - 16 Юли 2023
2325
Хеликоптерите за медицинска помощ ще са за над 50 км разстояние

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва когато има над 50 км дистанция до болницата - при условие, че не може линейка да стигне до обекта. До трима седящи пациенти могат да поберат хеликоптерите. Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. Засега сме предвидили работа до 6 вечерта по зимно разписание и до 8 часа през лятото. Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе. Това каза проф. Николай Младенов от "Токуда" по НОВА.

"Много добре подбран и трениран екип от няколко болници участва в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са "Пирогов", Военна болница, МВР болница, "Токуда", Правителствена болница. Подготовката се осъществява в 7 основни направления - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване", обясни той. И допълни, че летателната спешна помощ изисква и високо ниво на интерфейс от страна на болниците.

Според него групата от обучаващи се е около 100 души, включваща лекари и сестри. Това е доста хубаво, но и стряскащо, защото извличаме от частта, която е най-наситена с болници - София град и област, както и Плевен.

Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще дойде първият, зоната София – Плевен трябва да бъде покрита. Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии - трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти", смята проф. Младенов.

По думите му първият пристигнал на мястото на инцидента екип ще направи медицински триаж и ще определи степента на спешност. "При избора на обучаващи се не сме наблегнали на възрастта, а на високото ниво на медицински знания, главно реанимационни екипи. Реаниматорът д-р Татаров е пример за такъв, той има уменията и качествата да се справи при екстремни ситуации", разкри той.