Хер Флик: Оставам!

Селекционерът иска да води Германия и на Евро 2024

Спорт
14:14 - 02 Декември 2022
2835
Хер Флик: Оставам!

Селекционерът на германския национален отбор по футбол Ханзи Флик няма намерение да подава оставка и иска да продължи работата си, въпреки отпадането на тима още в груповата фаза на Световното първенство по футбол в Катар.

Германците победиха с 4:2 Коста Рика в последната си среща, но този успех и събраните 4 точки се оказаха крайно недостатъчни за продължаване в елиминациите. Така Германия приключва още преди осминафиналите на второ поредно Световно първенство, а на Евро 2020 отпадна от Англия на същия етап.

Германците не са свикнали на такива резултати предвид славното им минало, но за бившия полузащитник на Байерн (Мюнхен) това явно не е проблем.

"От моя гледна точка, да – наслаждавах се на Световното първенство. Имаме добър отбор, отдолу идват добри играчи. Но не всичко зависи от мене”, заяви Флик пред телевизия ARD.

Флик каза, че иска да води страната на следващото Европейско първенство през 2024-а година, на което Германия е домакин. А и тогава изтича договорът му на поста национален треньор.

Но след това 57-годишният Флик добави: "Да, разочарованието ми е огромно! Първо трябва да го преодолеем".

След това на пресконференцията пред медиите той добави, че трябва да се приемат фактите от отпадането он Световното първенство "много, много бързо".

И след това:"Винаги съм бил много критичен. Така че това ще бъде сега част от моя анализ". После допълни, че разочарованието в съблекалнята при отбора е "огромно”.

"Не ме интересуват другите състави, генерално. Интересува ме моят отбор. Но на първо място искам да кажа, че непрекъснатите и необясними индивидуални грешки ме докарват до гняв.

Представянето ни през първото полувреме ме разстрои много и аз го казах на отбора на полувремето в съблекалнята. Това беше представяне, което е направо неуважително към всички, които сме в отбора и около отбора".

Но според него има и друг момент и това е липсата на достатъчно време за напасване на футболистите и за възприемане на неговите тактически указания и идеи.

"Срещу Испания работихме много добре, имахме компактна защита, но също така трябва да имате автоматизма, трябва да тренирате различни действия и нямахме много време – но отпадането ни не се свежда до това.

Някои германски журналисти го попитаха дали не трябва да се почерпи от английския и германския опит, които буквално преустроиха системите си за създаване на таланти.

Флик не искаше да влиза в методически дискусии, но само каза: "Вярвам, че за бъдещето на германския футбол трябва да правим нещата по различен начин, на първо място с тренировките. От години говорим за нови вратари, нови крила. Това, което винаги е било добре в германския футбол, беше, че успяхме да се защитаваме добре и сега".