Херсон отбеляза 1 година от края на руската окупация

Между 40-80 снаряда от различен тип падат в областта на дневна база

Новини
14:59 - 11 Ноември 2023
3635
Херсон отбеляза 1 година от края на руската окупация

Жителите на украинския град Херсон отбелязва една година от края на руската окупация. Година след като руските военни бяха изтласкани от града от украинските сили, херсонци са свикнали със звука на стрелба, долитащ от левия бряг на река Днепър, където са позиционирани руските сили, отбелязва Асошиейтед прес.

Животът на жителите на града е ограничен днес до голяма степен до дома и отиване до близкия супермаркет. Много магазини остават затворени. Общинските работници носят бронирани жилетки и очакват да бъдат пратени на място в града, за да разчистят поредните отломки от поредния руски удар.

Жителите на Херсон се надяват, че един ден нормалният живот ще се завърне в града. "Когато човек живее под окупация, той осъзнава какво означава свободата", казва Григорий Малов, собственик на един от трите действащи ресторанта в града.

Преди година след края на руската окупация на Херсон украинският президент Володимир Зеленски триумфално премина по улиците на града и заяви, че руското изтегляне оттам е началото на края на войната. Днес обаче двете страни в конфликта са въвлечени в битка на изтощението. 

В деня на годишнината шепа жители на града, загърнати с украински знамена, се събраха за кратко пред паметник пред административна сграда в Херсон. Някои от тях носеха цветя, а други  - шампанско, за да отбележат годишнината.

Между 40-80 снаряда от различен тип падат в Херсон на дневна база, казва Олексаднър Толоконников, говорител на Херсонската регионална държавна администрация. Той допълва, че всеки ден хората в Херсон трябва да взимат предвид този обстрел.

Освен обстрела друго предизвикателство за жителите на града е как да намерят финансови постъпления. Сега в Херсон има 71 000 души. Преди войната жителите на града бяха 300 000. Повечето от хората, останали в Херсон, са възрастни.