Хеттрик на Левандовски постави на колене Виктория Пилзен

Спорт
11:39 - 08 Септември 2022
2017
Хеттрик на Левандовски постави на колене Виктория Пилзен

Барселона започна много силно участието си в тазгодишното издание на Шампионската лига. Каталунците записаха очаквана и доста изразителна победа с 5:1 над Виктория (Пилзен) в първия си мач от група "С", която бе определена от специалистите като "групата на смъртта".

Франк Кесие откри резултата в 13-тата минута, а след това хеттрик за домакините записа Роберт Левандовски с попадения в 34-тата, 45-ата и 67-ата минута. Петото попадение за каталунците бе за Феран Торес в 71-вата минута, а за гостите се разписа Ян Сикора в 44-тата минута.

Треньорът на домакините Чави Ернандес заложи на Ансу Фати, Роберт Левандовски и Усман Дембеле в атака. В средата на терена ще действаха Френки де Йонг, Педри и Франк Кесие.

Гостите пък бяха предпочели да започнат с Томаш Хори на върха на атаката, като той имаше подкрепата на Джон Москера, Адам Вълканова и Ян Сикора. Двойката опорни полузащитници пък бяха Лукаш Калвах и Павел Буха.

Барселона контролираше развитието на мача в началото и в 13-ата минута логично стигна и до откриване на резултата. Дембеле центрира от корнер, Жул Кунде свали с глава към Франк Кесие, който също с глава успя да насочи топката във вратата за 1:0.

В 18-ата минута Ансу Фати получи пред наказателното поле и изстреля мощен удар, профучал покрай вратата.

В 23-тата минута дойде и първата спорна ситуация в мача. Кристенсен събори Москера в наказателното поле и съдията отсъди дузпа за гостите, като бе приготвил и червен картон в ръката си, който да покаже на защитника на каталунците. Впоследствие обаче той бе повикан да разгледа ситуацията с ВАР и там видя, че нападателят на Виктория удря с лакът Кристенсен в лицето, преди да бъде препънат от датчанина. Така реферът отмени дузпата и показа жълт картон на Москера.

Барса удвои преднината си в 34-тата минута след хубава контраатака. Левандовски получи пред наказателното поле и с прецизен удар намери долния десен ъгъл на вратата за 2:0.

Три минути по-късно вратарят на Виктория трябваше да прави важно спасяване след диагонален изстрел на Сержи Роберто, който рикошира коварно в защитник, но въпреки това Станек успя да се намеси решително.

В 40-ата минута Левандовски изведе Педри на стрелкова позиция, той насочи кълбото по посока на вратата, но самоотвержената намеса на защитник пред голлинията попречи да се стигне до трети гол.

В 44-тата минута Виктория изненадващо се върна в мача. Йемелка центрира към Сикора, който с глава порази вратата за 2:1.

В 3-тата минута на добавеното време на първата част обаче каталунците си върнаха преднината от два гола. Дембеле се пребори и отне топката от защитник, след което центрира в близост до вратата за Левандовски, който с глава вкара за 3:1.

Второто полувреме започна с нов шанс за Барса. Ансу Фати се отскубна отляво и отправи удар, който обаче бе доста неточен.

В следващите десетина минути мачът сякаш "заспа" и положенията пред двете врати бяха рядкост. Това като че ли бе добре дошло за гостите, които издебнаха своята възможност и бяха много близо до намаляване на резултата. В 65-ата минута Хори получи пас зад защитата, но останал очи в очи с Тер Стеген не успя да отправи достатъчно качествен удар, за да отбележи.

Само две минути по-късно обаче чехите инкасираха четвърти гол. Левандовски комбинира с Феран Торес пред наказателното поле и от движение прати топката в долния десен ъгъл на вратата за 4:1.

В 70-ата минута Дембеле тества вратаря на съперника с далечен удар, но Станек Спаси.

Каталунците продължиха да се забавляват и секунди по-късно падна и петият гол в тяхна полза. Дембеле копна топката за Феран Торес, който изскочи зад защитата и със силен шут от воле вкара за 5:1.

До края на мача Барселона спести сили и видимо намали оборотите. Каталунците обаче можеха да си позволят това. Те си гарантираха перфектен старт и убедителен успех в своята група, което им дава спокойствие за предстоящите тежки сблъсъци с Интер и Байерн. За Виктория остава надеждата, че в някой от следващите мачове ще може да окаже повече съпротива и да изненада някой от опонентите си.