Хидроксихлорохинът може да е причинил 17 000 смъртни случая по време на пандемията

Лекарството против малария е предписвано на някои пациенти, хоспитализирани с Covid-19 по време на първата вълна

Новини
16:52 - 05 Януари 2024
3512
Хидроксихлорохинът може да е причинил 17 000 смъртни случая по време на пандемията

Близо 17 000 души може да са починали след прием на хидроксихлорохин по време на първата вълна на Covid-19, според проучване на френски изследователи, цитирано от "Политико".

Лекарството против малария е предписвано на някои пациенти, хоспитализирани с Covid-19 по време на първата вълна на пандемията, "въпреки липсата на доказателства, документиращи неговите клинични ползи", посочват изследователите в своя документ, публикуван във февруарския брой на Biomedicine & Фармакотерапия.

Сега изследователите са изчислили, че около 16 990 души в шест държави - Франция, Белгия, Италия, Испания, Турция и САЩ - може да са загинали в резултат на това.

Тази цифра произтича от проучване, публикувано в научното списание Nature през 2021 г., което

отчита 11% увеличение на смъртността, свързано с предписването му срещу Covid-19,

поради потенциалните неблагоприятни ефекти като нарушения на сърдечния ритъм и употребата му вместо други ефективни лечения.

Изследователи от университети в Лион (Франция) и Квебек (Канада) използваха тази цифра, за да анализират данните за хоспитализациите за Covid във всяка от шестте страни, експозицията на хидроксихлорохин и увеличаването на относителния риск от смърт, свързан с лекарството.

Всъщност те казват, че цифрата може да е много по-висока, 

като се има предвид, че проучването засяга само шест държави от март до юли 2020 г., когато лекарството се предписва много по-широко.

Хидроксихлорохинът придоби известност отчасти благодарение на френския вирусолог Дидие Раулт, който ръководеше болницата на Méditerranée Infection Foundation, но по-късно беше отстранен на фона на нарастващи противоречия.

Хидроксихлорохинът също така беше смятан за нещо като "чудодейно лекарство" от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, който каза: "Какво имаш да губиш? Вземи го."