Хиляди иранци излязоха на митинг в Париж

По време на протеста демонстрантите призоваха ЕС да скъса икономическите си връзки с Иран

Новини
09:41 - 12 Февруари 2023
2282
Хиляди иранци излязоха на митинг в Париж

Хиляди иранци, живеещи в цяла Европа, сред които и семейства на жертвите на репресиите в Иран, активисти,  правозащитници, призоваха Европейския съюз да впише Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в списъка на терористичните организации. Призивът бе отправен по време на митинг в Париж, предаде АФП.

Демонстрантите се събраха на площад "Вандом" и скандираха "Жена. Живот. Свобода", емблематичния лозунг на протестите в Иран. Някои от протестиращите пееха и "Bella Ciao", песента на италианската антифашистка съпротива, превърнала се в един от химните на иранското протестно движение, посочва БТА.

ЕС прие вече на няколко пъти санкции срещу над 60 ирански представители и компании, но се показва много предпазлив относно вписването на Корпуса на гвардейците в черния си списък.

Вписването на Корпуса в този списък може да сложи край на опитите за съживяване на сделката за иранската ядрена програма.

По време на протеста в Париж демонстрантите призоваха ЕС да скъса икономическите си връзки с Иран.

Митингът съвпадаше с 44-ата годишнина от Ислямската революция. По време на това честване иранският режим заяви, че е победил протестното движение в Иран. А пък антиправителствени хакери за кратко успяха да прекъснат излъчването по телевизията на речта на иранския президент Ебрахим Раиси.