Хиляди овнешки мумии в древен египетски храм

Открити са и мумифицирани кучета, диви кози, крави

Новини
10:38 - 28 Март 2023
3274
Хиляди овнешки мумии в древен египетски храм

Над 2000 мумифицирани овнешки глави и разкошна структура от Старото царство са открити от археолози в храма на Рамзес II в Абидос на около 435 километра южно от Кайро. Артефактите датират от преди повече от 1000 години, от Шестата династия до героичната епоха, като някои находки са на възраст над 4300 години.

Археолози от Нюйоркския университет откриват и група мумифицирани кучета, диви кози, крави, елени и щраус. Предположенията са, че мумифицираните останки са оставени на мястото в чест на Рамзес II около 1000 години след смъртта му, съобщава египетското министерство на туризма и антиките.

„Смята се, че овни и други животни са били използвани като дарове при на поклонението на овните в Абидос по време на управлението на Бипид“, уточнява ръководителят на мисията д-р Самех Искандар.

В допълнение към животинските останки археологическият екип открива и „огромна сграда“ с дебелина на стените около пет метра, датираща от Шестата династия на Старото кралство. Тук изследователите откриват статуи, останки от дървета, кожени обувки, дрехи и папируси.