Хиляди пътуваха стотици километри, за да помолят Богородица за лек

Голяма част от хората искат помощ - за бебета и за работа

Новини
14:47 - 15 Август 2021
3635
Хиляди пътуваха стотици километри, за да помолят Богородица за лек

Богородица лекува дори и най-страшните болести, помага и при безпаричие. Това твърдят миряните, които дойдоха днес в Бачковския манастир, за да почетат Божията майка на един от най-големите християнски празници Голяма Богородица.

До светата обител дойдоха хора от близо и далеч – едни пристигаха от Асеновград и Пловдив, а други бяха пропътували по над 200 километра.

Докато вярващите се молеха, други се забавляваха на паркинга на манастира. Там гърмеше музика, а хората качваха децата си на въртележката и на виенското колело.

Хилядите поклонници, извиха опашка пред светата обител и търпеливо зачакаха да дойде техният ред и да сведат глава пред иконата на прочутата с чудесата си Богородица. Те започнаха да се стичат още в събота, някои преспаха в манастирската обител, о повечето в близките хотели, където нямаше нито едно свободно място.

"Нощувката в манастира е като за пенсионери - 15 лв.", каза Пена Димитрова, която за пета поредна година идва тук на този ден. Казва, че миналата година заради пандемията богомолците били много по - малко.

„Миналата година вечерта бяхме сигурно 10 души, но тази година има много народ“, добави Димитрова и си пожела „децата да са живи и здрави“. Николай Василев, съпругата му и двете им момиченца за поредна година дошли от Хасково специално за празника и също преспали в Бачковския манастир. Твърди, че след това се чувствали като нови хора.

Най-много хора отправят молби за здраве, по-малко - за житейски успех и спасение на човечеството. Стефан намерил тук лечение за страшната болест. Открили му рак и след операцията докторите не дали гаранция, че ще живее. С молитва отправена към Божията майка пък Димитър Милушев намерил цяр за по-лека болест. Успял да си излекува дископатията и вече шеста година няма проблеми с кръста.

На рожденичката Галя Пянкова пък Богородица й помагала не веднъж – както в личен план, така и при безпаричие.

„Била съм без нито една стотинка в джоба, не можех да си платя наема на жилището, но за един ден нещата се промениха – добри хора ми помогнаха“, разказва Пянкова. Част от миряните пък записаха имената на свои близки, които да бъдат прочетени по време на службата.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника в църквата се носят дарове – домашно изработени кърпи, чорапи, цветя или питки. Питка беше донесъл и Боян Рангелов, но не за да се моли да стане баща, а за здраве на семейството.

Заради празник през уикенда в района на Бачковския манастир гъмжи от полиция. И въпреки това не липсваха инциденти. На слизане от светата обител при маневра шофьор удари двама миряни, като инцидентът се случи пред очите на патрулиращите полицаи. За щастие нямаше тежко пострадали навръх празника.