Хиляди полети са отменени във Великобритания заради технически проблеми

Новини
20:35 - 28 Август 2023
4946
Хиляди полети са отменени във Великобритания заради технически проблеми

Хиляди полети бяха отложени във Великобритания, след като технически проблеми засегнаха системата за контрол на въздуха в страната, предаде Би Би Си.

Националните служби за въздушно движение (НСВД) казаха, че изпитват "технически проблеми" и са "приложили ограничения на трафика, за да поддържат безопасността".

„Инженерите работят по намирането и отстраняването на повредата. Извиняваме се за неудобството, което това може да причини“, продължава изявлението на британския въздушен контрол.

Не беше предоставена допълнителна информация за това какво го е причинило или колко време ще отнеме отстраняването му.

„Въздушното пространство на Обединеното кралство не е затворено, трябваше да приложим ограничения на въздушния поток, което гарантира, че можем да поддържаме безопасност“, каза НСВД в по-късно изявление.

Няколко летища в Обединеното кралство и авиокомпании, включително „Ryanair“, „EasyJet“, „Loganair“ и „Aer Lingus“, предупредиха пътниците, че може да има закъснения на полетите.

Алистър Розеншайн, бивш пилот на „British Airways“ и сега авиационен консултант, нарече прекъсването „огромно“, добавяйки, че еквивалентът за автомобилите би бил, ако всеки път в страната бъде затворен.

„Това наистина е малко кошмарен сценарий“, каза той пред Би Би Си Радио 5.

Алекс Мъри, журналист от Би Би Си, каза, че е трябвало да лети от Бари, Италия до Обединеното кралство, но на пътниците е съобщено за „неизвестно закъснение“ поради проблем с контрола на въздушното движение.