Хиляди се събраха на връх Шипка за националния ни празник

Много не успяха да стигнат дотам заради задръстване и затворени от полицията пътища

Новини
14:52 - 03 Март 2024
4559
Хиляди се събраха на връх Шипка за националния ни празник

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и благодари на множеството, че са опазили 3 март като национален празник:

Днес е ден да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни, но и тази година, няма да го крием, е по различно от другите и аз затова съм тук, за да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателствата. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало".

"Днес от този чутовен връх вашите послания са още по-ясни и силни. Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на нашето отечество. Вечна памет на героите! Да живее България!", заяви държавният глава.

На Шипка бе и председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се провеждат честванията на националния празник на паметния връх. Той обаче бе освиркан, а словото му бе придружено от викове "Оставка!".

В словото си Желязков припомни, че няма друго място, което така символно да олицетворява националната гордост и идеал:

"Този връх са българските Термопили. Този връх изчиства срама от челото на България, както казва дядо Вазов, Беласица стара и новий Батак - това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя, нашата любима Българиям днес ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни, достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България от урва на урва, от век на век! Да живее България!".