Химикалите от слънцезащитните кремове преминават в тялото

Концентрацията на опасни вещества може да превиши многократно безопасните дози

Стил
14:29 - 08 Май 2019
2324
Химикалите от слънцезащитните кремове преминават в тялото

Слънцезащитният крем повишава концентрацията на оксибензон в кръвта, установиха специалисти в изследване по поръчка на Американското управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата, цитирани от в. "Дейли мейл".

Концентрацията може да превиши 419 пъти нормата за безопасност, която е до 0,5 нанограма на милилитър в САЩ.

Една седмица 24 доброволци на възраст средно 35 години нанасяли по кожата си различни видове слънцезащитен крем, лосион или спрей по четири пъти на ден. На четвъртия ден концентрацията на канцерогенния оксибензон достигнала 209,6 нанограма на милилитър кръв. Други вредни съставки също имали високо ниво в кръвта - авобензон (4,3 нг/мл), който се свързва с рак, алергия и токсичност, и октокрилен (7,8 нг/мл), който дразни кожата, очите и дихателните пътища.

Учените считат, че е рано да се правят изводи за ползата и вредата на слънцезащитния крем върху здравето и са необходими още изследвания, за да бъде установено кои точно съставки трябва да бъдат забранени. 
Водещ автор на изследването е д-р Дейвид Строус. То е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация "Journal of the American Medical Association".