Хипотеза: Коалицията ПП-ГЕРБ е възможна, макар и трудна

Ако това се случи, политическата криза няма да се реши, прогнозира Димитър Ганев

Новини
10:55 - 16 Март 2023
2583
Хипотеза: Коалицията ПП-ГЕРБ е възможна, макар и трудна

Политологът Димитър Ганев направи любопитна прогноза за възможните съюзи след изборите. 

Не съм сигурен дали на втори вечерта ще можем да съобщим победителя, ако разликата между двете водещи партии остане така малка. Това коментира експертът от „Тренд” в ефира на Нова в коментар на актуалното проучване на изследователския център, направено в периода 6-12 март.

„Уравнението изглежда подобно на това в 48-то НС. Ако съберете мандатите на „Продължаваме промяната”-„Демократична България” от предишното народно събрание, няма да получите различно число от това. Трудно е да се прецени колко партии ще влязат, но това решава донякъде проблема”, заяви той.

Според него комбинация между ГЕРБ и ДПС може да се обясни – те вървят по евроатлантически път: „Но представете си това с БСП как се случва”, каза още той. По думите му комбинацията между първите две коалиции и комбинацията на партиите на статуквото са трудни за съставяне, защото предстоят местни избори.

„Една година ПП е основен политически опонент на ГЕРБ. Електоратът на ГЕРБ също ги възприема така. ПП и ГЕРБ строят кампанията си върху отсрещния. Не е невъзможен, но е труден сценарий. Политическата криза обаче няма да бъде разрешена по този начин”, коментира той шансовете за коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”.

„И вътрешно, и външно събитие може да играе ролята на спойка между двете водещи сили. Другият вариант е да има развитие във войната в Украйна”, допълни още той.

„Ако въобще има шанс за правителство след тези избори, то това е експертен кабинет, за да се скрие реалната коалиция”, смята той.

Той коментира и вариантите за това бивш премиер отново да застане начело на държавата: „Трудно ми се струва да се случи това. Ако може да има някакво правителство, може би премиерът ще ни е познат, но надали ще бъде партиен лидер. И двете партии, които се очертава да спечелят изборите, дават знаци за това.”

„Типичните леви гласове, които свикнахме да бъдат мобилизирани под знамената на БСП, сега част от тях припозна „Възраждане”, друга – „Български възход”. Сега се вижда ерозия в подкрепата на БСП заради навлизането на „Левицата”. Стават четири субекта, които мобилизират потенциален ляв електорат”, допълни още той.