Хизбула за първи път подкрепи примирие в Ливан

След прекратяване на огъня, ще бъдат обсъдени подробности, заяви зам.-генералният секретар Наим Касем

Новини
09:37 - 09 Октомври 2024
6271
Хизбула за първи път подкрепи примирие в Ливан

„Подкрепяме политическите усилия, водени от (председателя на парламента Набих) Бери, под знамето на постигането на примирие. След като прекратяването на огъня бъде твърдо установено и дипломацията може да го постигне, всички останали подробности ще бъдат обсъдени и решенията ще бъдат взети съвместно“, заяви заместник-генералният секретар на Хизбула Наим Касем.

Ливанската Хизбула започна да обстрелва Израел на 8 октомври миналата година, за да покаже солидарност с Хамас, която ден по-рано започна нападение срещу Израел от Газа. Преди това „Хизбула“ беше заявила, че ще прекрати нападенията си срещу Израел едва след като бъде постигнато примирие с Хамас в Газа. Израел обаче настояваше Хизбула да отдели конфликта си с Израел от продължаващата война с Хамас.

В речта си по повод първата годишнина от участието на Хизбула във войната Касем не споменава прекратяването на огъня в Газа като условие за постигане на такова в Ливан. Това беше втората реч на Касем, откакто Израел уби лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала в края на миналия месец. Оттогава Израел извършва ограничени наземни нахлувания в Южен Ливан, насочени срещу Хизбула, която продължава да изстрелва ракети към Северен Израел.

Набих Бери, лидерът на шиитската партия „Амал“, която е съюзник на Хизбула, беше ключова фигура в преговорите за прекратяване на огъня с посредничеството на западните държави.

Миналата седмица ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб заяви пред Си Ен Ен, че Насрала се е съгласил на временно прекратяване на огъня, за което призоваха президентът на САЩ Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон и други съюзници по време на Общото събрание на ООН миналия месец. Скоро след това Насрала беше убит от Израел.