Ходорковски разкри: Русия иска пари за 48758 жертви в Украйна

Бизнесменът в изгнание публикува документ на руското финансово министерство

Новини
11:37 - 10 Септември 2022
3496
Ходорковски разкри: Русия иска пари за 48758 жертви в Украйна

Руският бизнесмен в изгнание Михаил Ходорковски публикува в Туитър документ на руското министерство на финансите, който дава информация за загиналите войници от редовната руска армия. Документът е с дата 26 август 2022 г. и е без реквизити като печат и входящ номер.

От него става ясно, че реалните загуби на руснаците са почти 48 758 убити, което се доближава до украинските оценки. Документът на руското финансово ведомство директно се позовава на данни, предоставени му от военното ведомство.

Във връзка с това, че "срокът на специалната военна операция не е определен", министерство на финансите предупреждава, че средствата за изплащане на обезщетения на семействата на загиналите за 2022 г. и за 2023 година трябва да бъдат преразгледани.

В документа се казва, че за компенсации на семействата на загиналите войници досега са били отделени 361 млрд. рубли (по 7.8 млн. рубли на всяко от тях), които са се оказали недостатъчни. Затова министерството настоява да бъдат отпуснати още почти трилион рубли за тази година, а за 2023 г. - 724.1 млрд. рубли.

В документа се визират само руските граждани, наети на трудов договор от Министерството на отбраната, и не са включени доброволците и мобилизираните от самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.