Холандци доставят американски втечнен газ за България

„Булгаргаз” ще иска от КЕВР намаление на цената за третото тримесечие

Новини
12:09 - 31 Май 2019
2245
Холандци доставят американски втечнен газ за България

Доставките на 140 млн. кубически метра втечнен природен газ за България започват от тази нощ. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг.

Тази вечер танкерът с горивото ще пристигне на терминала за втечнен газ Ревитуза, преди да поеме към България при реверсивната връзка при Петрич.

Газът е американски, а доставчици са две компании - "Мениер" и "Бритиш петролиум".

Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие  на 2019 г. Това каза Николай Павлов, директор на „Булгаргаз” по време на брифинг във връзка с доставката на втечнен газ от САЩ, информира Агенция „Фокус”.

„Булгаргаз” много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние”, коментира той.

„Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дългосрочния договор с наши партньори”, заяви Павлов. Той уточни, че „Булгаргаз” като секторен възложител не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки, но от дружеството са решили, въпреки всичко да подадат открит, прозрачен търг, на който да са ясни всички условия, по които съответните търговци ще участват.

„Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена”, заяви директорът на „Бургаргаз” и уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон. „Булгаргаз” може да води преки преговори с търговци и да сключва сделки.