Холивуд отдаде почит към актьора Джеймс Каан

Невероятен актьор, брилянтен режисьор и мой скъп приятел, написа Ал Пачино

Култура
12:51 - 08 Юли 2022
11619
Холивуд отдаде почит към актьора Джеймс Каан

Ал Пачино, Робърт де Ниро, Барбра Стрейзанд и други знаменитости отдадоха почит към номинирания за "Оскар" актьор Джеймс Каан, известен с ролята на Сони Корлеоне в "Кръстникът", който почина на 82-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Каан е познат и с ролите си във филмите "Песента на Брайън", "Мизъри", "Елф". Освен над "Кръстникът" актьорът е работил с именития режисьор Франсис Форд Копола и над "Дъждовни хора" и "Каменната градина". Сред продукциите с негово участие са също "Комарджията", "Елитните убийци", "Ролербол", "Меден месец във Вегас", "Заличителят", "Мики Синьото око", "Догвил" и много други. 

"Джими беше мой екранен брат и приятел за цял живот. Трудно е да се повярва, че вече няма да го има на този свят, защото беше толкова жив и дързък. Невероятен актьор, брилянтен режисьор и мой скъп приятел. Обичах го, ще ми липсва", се посочва в изявлението, направено от Ал Пачино, който във филма "Кръстникът" от 1972 г. играе Майкъл Корлеоне.  

"Вестта за кончината на Джими ме натъжи много", каза в изявление Робърт де Ниро, който във филма "Кръстникът 2" от 1974 г. се превъплъщава в образа на младия дон Вито Корлеоне. 

"Съотборници и приятели до края. Почивай в мир, Джими", написа в Туитър актьорът Били Дий Уилямс, който си партнира с Каан в телевизионния футболен филм "Песента на Брайън" (1971). 

"Не мога да повярвам, че Джими го няма. Работата с него по "Мизъри" беше едно от най-задълбочените преживявания в кариерата ми. Когато гледаш изпълнението му, неговия ужас, сякаш виждаш змия. Брилянтно. Толкова много спомени нахлуват днес... Той беше мил. Забавен. Точно сега можеше да каже нещо проницателно и смешно. Чувствам се изгубена", гласи изявлението, направено от актрисата Кати Бейтс. 

"Джими не беше просто страхотен актьор, изцяло отдаден и с решителен дух, но имаше и жизнена сила в сърцевината на съществото си, която движеше всичко - от изкуството и приятелството до атлетиката и многото хубави моменти", написа в Инстаграм Майкъл Ман, който режисира Джеймс Каан във филма "Крадец" от 1981 г. 

"Обичах го много. Винаги съм искал да бъда като него. Щастлив съм, че го познавах. Не спирах да се смея, когато бях около този човек. Филмите му бяха  най-добрите от най-добрите", гласи туитът на актьора Адам Сандлър.

"Много се натъжих, когато чух за Джими. Той беше толкова талантлив", написа в Туитър певицата и актриса Барбра Стрейзанд, която си партнира с Каан във филма "Funny Lady" от 1975 г. 

Имах късмета, след като цял живот съм обичал работата му, да се снимам с него и да го заобичам още повече като човек. Забавен, топъл, самоироничен, талантлив без усилие. Казват, че човек никога на среща героите си, но той доказа, че това е много погрешно", пише в социалната мрежа актьорът Анди Рихтър, който играе с Каан във филма "Елф" (2003). 

"Скърбя за семейството и приятелите му. Чудесно беше да го познавам и да го наричам свой приятел. Джими много подкрепяше фондацията ми и работата ми с ветераните. Той ще ни липсва. Благодаря ти, приятелю", написа актьорът Гари Синийз в Туитър. 

"Винаги беше забавен и винаги е подкрепял кариерата ми. Той дори изпълни епизодична роля в специалното ми телевизионно шоу и накара Робърт Дювал да участва в него. Върхът в моята кариера. Бог да благослови Джеймс Каан", гласи туитът на комика Джон Ловиц. 

"Толкова е тъжно за Джими Каан. Той беше легенда. Винаги е бил мил с мен. Изпращам на семейството му моята любов", написа в Туитър Мария Шрайвър, журналистка и бивша съпруга на екшън звездата Арнолд Шварценегер. 

Джеймс Каан е роден на 26 март 1939 г. в Ню Йорк. След кратка сценична кариера актьорът се мести в Холивуд. Каан дебютира в киното с малка роля във филма "Сладката Ирма" (1963) на режисьора Били Уайлдър, след което изиграва млад бандит, който тормози героинята на Оливия де Хавиланд в "Жена в клетка". 

Каан се е снимал в уестърните "Ел Дорадо" (1966) с Джон Уейн и Робърт Мичъм и "Пътуване до Шайлоу" (1968) с Харисън Форд. 

Най-известната му роля, която му носи номинация за "Оскар", е на Сони Корлеоне във филма "Кръстникът" (1972) на Франсис Форд Копола. Още двама актьори от хитовата мафиотска драма - Ал Пачино и Робърт Дювал, са номинирани в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля. Отличието на американската киноакадемия обаче отива при Джоел Грей за изпълнението му в "Кабаре". 

Женен и разведен четири пъти, Джеймс Каан има дъщеря Тара и синове Скот, Александър, Джеймс и Джейкъб.