Хомофобията на депутатите може да струва на България 656 милиона евро

Куп нарушения на европейското законодателство видя белгийска правозащитна организация, настояват ЕК да се намеси

Новини
19:53 - 29 Септември 2024
1863
Хомофобията на депутатите може да струва на България 656 милиона евро

В разгара на лятото по инициатива на “Възраждане” депутатите приеха по необичайно бърза процедура забрана в училищата да се разискват ЛГБТ теми. Новият текст е основан на идеята, че за децата е опасно да научават за съществуването на различна сексуалност, макар че сред учениците и учителите има ЛГБТ хора. Информацията за тях беше определена с думата “пропаганда” – същото преди години се случи в Русия.

Според белгийската правозащитна организация RECLAIM хомофобският закон нарушава свободния вътрешен пазар на ЕС и Хартата на основните права на ЕС. 

В частност законът:

• Пречи на трансграничното предоставяне на образователни стоки и услуги с ЛГБТ съдържание;

• Въвежда дискриминация на основата на сексуална ориентация спрямо ЛГБТ педагози, което нарушава Директива 2000/78/ЕО на Съвета от 27 ноември 2000 година за създаване на основна рамка за равно третиране в областта на заетостта и професиите.

• Въвежда дискриминация на основата на промяна на пола спрямо транс педагози, което нарушава Директива 2006/54/ЕО относно прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите.

Промените в Закона за предучилищно и училищно образование освен това нарушават няколко основни права и по-специално:

• Правото на личен и семеен живот, правата на децата и човешкото достойнство на ЛГБТ децата в България, чиято личност ще бъде цензурирана и които ще израснат в среда на държавно спонсорирана стигматизация;

• Правото на образование, разглеждано в светлината на забраната на дискриминацията, тъй като българската образователна система насърчава дискриминация срещу ЛГБТ хора;

• Правото на свобода на изразяване и академична свобода на децата и педагозите, отричайки им достъп до научна истина;

• Причинява толкова непоправими вреди, че когато бъде оспорен от Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз, законът трябва да бъде спрян чрез навременни мерки.

RECLAIM призовава Европейската комисия

да инициира процедура за нарушение заради хомофобския закон,

както и срещу систематичния отказ на България да прилага съдебната практика на Съда на Европейския съюз относно правата на ЛГБТ семействата.

Организацията е изискала навременни мерки за спиране на прилагането на закона, за да се избегнат непоправимите щети, които тези закони са причинили в други държави членки и

настоява ЕК да блокира €656 027 797,27 от финансирането по Европейския фонд за регионално развитие

и Европейския социален фонд+, докато законът не бъде отменен.

В допълнение държавите членки се насърчават да подкрепят действията на Комисията, както вече направиха по повод унгарския анти-ЛГБТ закон, или да предприемат свои собствени действия относно нарушаването на правото на ЕС от страна на България съгласно член 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз.