Хотелиери обещават с 20% по-високи заплати от миналото лято

Министърът на туризма призова Външно министерство да работи по-бързо за издаване на визи за работници от непал, Индия и Бангладеш, заради недостига на кадри

Новини
12:40 - 19 Май 2024
2901
Хотелиери обещават с 20% по-високи заплати от миналото лято

Очакванията ни са оптимистични – да има ръст в туризма около десетина процента, а според оптимистични прогнози и над 10 процента, което би било фантастично, каза служебният министър на туризма Евтим Милошев по БНР.

От началото на годината, за първите три месеца, според данни на Европейката туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 година. Това е много добър показател, каза той. По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.  – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г., съобщиха вчера от министерството. 

По думите на министъра оптимизъм дава и времето в началото на май, когато се събраха празниците – 1 май, Великден и Гергьовден, което от гледна точка на сектора е било добър период. Близо 80 000 туристически регистрации е имало за този период, което е много добър старт за сезона, посочи Евтим Милошев. 

Той отбеляза, че в организирания туризъм всичко много предварително се прави и изменения в графиците, съобразени с времето, не са добре, тъй като огромният поток чужди туристи, които ще дойдат, са организирани още през пролетта, а големите записвания почват още през миналата година.  Ако ни се падне трудно начало от гледна точка на времето, а след края на сезона имаме бонус слънчеви месеци, това не е много добре за организирания туризъм, допълни министърът. 

От думите на Евтим Милошев стана известно, че се търси тълкувателно решение, така че 9% ДДС  за туроператорите, чието действие изтича през юли, да може да се прилага поне в рамките на този сезон. Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме да поставим този въпрос на дискусия, ще направим нашите постъпления, най-вече към Министерството на финансите, дали може да се тълкува започналото правоотношение като данъчно събитие, което е настъпило при обстоятелства с 9 процента и ако това се случи, това би било голям жест към работодателите и към сектора, посочи служебният министър на туризма.  

По думите на министъра липсата на кадри принуждава работодателите да обещаят поне с 20 процента по-високо заплащане в сравнение с миналото лято. Той призова външно министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.

В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а по думите на министъра работодателите очакват тези служители. 

Важно е да излъчим това послание - България е сигурно място, каза министърът на туризма при откриването на туристическия сезон в Несебър.