Храна на 500 души раздава Европарламентът всеки ден

Сготвеното в сградата на институцията ще се раздава на централни места в Страсбург

Новини
14:58 - 22 Април 2020
1344
Храна на 500 души раздава Европарламентът всеки ден

Храна на 500 социално слаби в Страсбург ще раздава Европарламентът всекидневно от следващата седмица. 

Европейският парламент ще раздава от началото на следващата седмица по 500 порции храна дневно на нуждаещи се лица в Страсбург, Североизточна Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази храна ще бъде насочена основно към семейства, в които има един родител, и към млади хора. Раздаването на храна ще продължи до края на месец юли в партньорство с Червения кръст, обясниха днес на пресконференция френски евродепутати и представители на френската държава.

Сготвена от компанията "Юрест" (Eurest), която работи в Европейския парламент, разделената на порции храна ще се раздава на централни места, коити ще бъдат уточнени. 

В разгара на здравната криза Европейският парламент повече от всякога трябва да бъде парламент на народа и да защитава "силен и единен европейски отговор", посочи неговият зам.-председател португалец Педро Силва Перейра, който отговаря за сградния фонд.

Европейският парламент ще бъде и домакин през май на център за провеждане на вирусологични тестове за  коронавирус.

"Изпълнени са условията за създаване на център за извършване на тестове в Европарламента в средата на май, каза по време на видеоконференцията д-р Лор Пен от регионалната агенция по здравеопазване в Гранд Ест.

Възможно е да се изследват по 2500 души дневно. 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли преди няколко дни предложи на властите да бъдат предоставени някои сгради на институцията в Страсбург, Брюксел и Люксембург, както и превозни средства, ако е необходимо.

Макар че голяма част от парламентарната работа се върши в Брюксел, централата на Европейския парламент, вписана в договорите на ЕС, се намира в Страсбург. Депутатите заседават там една седмица месечно.

Заради епидемията от коронаврус обаче, засегнала особено френския регион Елзас, през март и април заседания в Страсбург няма.