Християна Лоизу – кипърката, която стана любимка на българите

Участничката от „Капките“ избира родината ни за втори дом

Нещо за четене
17:43 - 19 Март 2024
24883
Християна Лоизу – кипърката, която стана любимка на българите

Бременната певица Християна Лоизу постепенно успя да спечели сърцата на българите. Тя спечели четвъртия сезон на „Х Фактор“, но след това нещата за нея не се развиха особено успешно. Така и не видяхме някакъв голям хит от певицата, но пък хората я харесват дори и без песните й да се въртят постоянно по телевизиите и радиата. Актуалната участничка от „Като две капки вода“ упорито крие кой е бащата на бебето, което очаква да се роди през лятото, но „Уикенд“ се разрови из предишните й връзки, които са няколко на брой.

Първото гадже на победителката от „Х Фактор“ е кипърец, който бил доста ревнив. Двамата с Християна са били заедно, докато тя още живеела в родния си град. Краят ставал все по-близо, а скандалите все по-бурни, когато певицата започнала доста често да посещава България.

Той й нямал никакво доверие и постоянно измъчвал и себе си, и нея със съмненията си и предположенията какви ги върши, когато е далеч. В един момент дори си позволил да й налага и забрана да не пътува у нас. Точно този момент се оказал повратен за търпението на Християна и тя осъзнала, че е време да сложи край на тази безсмислена и доста изцеждаща я връзка, която започнала, когато е на 16 години, и приключила 7 години по-късно.

„Аз реших да прекратя връзката. Той беше много ревнив, дори когато бях в България, се опитваше да ме контролира. Не ми даваше да пея с този или онзи. Трудно е да имаш ревнив мъж“, споделяла е Лоизу.

Родена е в Кипър, учи поп и оперна вокална техника в Ларнака, но избира България за втори дом. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и специализира в Лийдс, Великобритания, където усвоява изкуството на мюзикъла. Броени месеци след завръщането си на българска земя се явява на кастинг за четвъртия сезон на „Х Фактор“, който спечели през 2016 г., побеждавайки сензацията на „Евровизия“ Кристиан Костов. Тогава тя вече имаше връзка с оперния певец Николай Войнов, който я подкрепяше през цялото време в предаването.

В „Х Фактор“ певицата се явява с бащиното си име – Лоизу, защото е по-кратко и по-лесно за изговор. Баща ѝ Луис работи в централната поща в Ларнака, където живее семейството ѝ. Майка ѝ Сотирула е рецепционист в спешната помощ в болницата – приема документите на пациентите. Християна има по-голяма сестра – Панайота, и двама братя – Йорданис и Андреас, който е най-малък.

„Моят избор още преди години беше да остана тук. Не съжалявам за решението си, защото тук се чувствам в свои води. Щастлива съм и от факта, че получих одобрението на българската публика“ – заяви преди време кипърката.

Причините да кандидатства в консерваторията в София са две – първо, много харесва страната ни още когато идва няколко пъти на ваканция с родителите си като дете и, второ, след като проучва внимателно, разбира, че българската оперна школа е една от най-добрите в света.

„Когато пристигнах тук, бях малка, едва на 17 години. Трудно свикнах с разстоянията, които са по-големи в сравнение с Кипър, но тук всичко е много зелено и има естествена красота. Харесвам България още от дете. Майка ми имаше няколко приятелки българки и често идвахме на ваканции – обикаляхме Варна, Велико Търново, Русе, София. Нямах търпение да науча езика, който е много красив. След втория месец вече разбирах околните, а след 5-ия говорех свободно“, разказва за първите си впечатления от страната ни талантливата певица.

При едно от посещенията си у нас през 2005 г. спонтанно решава да се яви на международния конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра“ във Велико Търново. Тогава тя представя 2 песни – на английски и гръцки, а журито ѝ дава награда в категорията за най-добро изпълнение на песен на роден език. Името ѝ е в списъка с победителите в сайта на конкурса, но там е изписано като Кристиана Хаджийордану – всъщност истинската ѝ фамилия е Хаджийорданиус. 

„Никой от семейството ми не се занимава професионално с музика. Сега мои роднини ми разказват, че навремето майка ми е пеела хубаво, баща ми като дете е пял в хор, но професионално – никога“, разказва за семейството си хубавицата, чийто талант открива вокалната ѝ педагожка в Кипър Силва Макамян.

Всъщност тя започва да се занимава с музика, когато е на 12 години и постъпва в гимназия. Тогава учителката й по музика Макамян ѝ казва, че има хубав глас, и я приема в хора на училището. „Обикаляхме страната, участвахме на много концерти и аз реших, че това е моят път – музиката“, казва тя. Когато идва в България и постъпва в консерваторията, едно момче ѝ прави силно впечатление. Въпреки че гледа дипломния спектакъл на завършващите студенти, един се откроява в нейните очи – това е първият й български приятел Николай. Той също я помни оттогава, но дори не се заговарят. По това време той завършва, а тя започва образованието си.

Срещат се 4 години по-късно след спектакъл в Софийската опера. Тогава за първи път си говорят. Той я пита: „Помниш ли ме?“, а нейният отговор е „Да, разбира се“. Оттам нататък започват да се засичат случайно на едни и същи места, тъй като имат обща среда и интереси, и да си общуват все по-често. Говорят най-вече за музика, за уроците си по актьорско майсторство, които води акад. Пламен Карталов, директорът на Софийската опера, и така някак естествено стават близки. Изкарват заедно 3–4 години, но пътищата им се разделят.

След него Лоизу се загаджи с Борислав Борисов, известен като репортера Боби Стар. Двамата се сгодиха, но талантливата певица изненадващо върна пръстена преди 2 години. Говори се, че причината са системни изневери от страна на Боби. От година и половина певицата има връзка с тайнствен мъж, който е баща на бебето, което очаква. Християна упорито крие любимия си, който не иска да става известен.