Христо Грозев: 15% от руснаците знаят истината за политиката на Кремъл

Остналата част от руското общество журналистът, обявен за издирване от Русия, разпредели в три групи

Новини
20:00 - 03 Юни 2023
3890
Христо Грозев: 15% от руснаците знаят истината за политиката на Кремъл

Около 15 на сто от руското общество знае истината за политиката на Путин и Кремъл, тъй като тази прослойка следи излъчванията на възстановената в чужбина телевизия "Дождь", достигаща до 10 млн. руски семейства, на Ютюб канала "Популярная политика" на фондацията на Алексей Навални, следен от около 20 млн. руснаци и на други руски журналисти, избягали извън страната. Около 25 на сто от руснаците следят само официозния канал "Первий" и констелацията около него и са напълно загубени за истината. Останалата част от обществото в Русия се разделя на две групи.

Това заяви журналистът от Bellingcat Христо Грозев по време на 18-та среща на българските медии по света, организирана от БТА, която тази година се провежда в Казанлък. Грозев говори пред участниците с видеовръзка. Както е известно, откакто Русия го обяви за издирване, той пребивава в САЩ.

"Едната от тези две групи преживява истински когнитивен дисонанс, като тези хора периодически се опитват да погледнат с половин око към източници на информация, които им дават друга представа за режима на Путин, но не желаят да й повярват", коментира още Грозев. "В същото време те не са докрай убедени, че държавата им не ги лъже. Симптом за съществуването на такава група е, че в руската версия на Google - "Яндекс", ежедневно се появяват търсения, които издават за съмнения спрямо официалния наратив", посочи той.

"Друга част от обществото е доста по-узряла да види истината за режима в Кремъл", поясни Грозев. Той посочи скорошно разследване на Bellingcat, свързано с новото поколение служители на ГРУ, наследили разкритите като некадърни стари кадри на руските тайни служби.

"Успяхме да получим достъп до пощенската кутия на един от младите в ГРУ. От неговата кореспонденция става ясно, че се е записал на курс за психологическа рехабилитация заради депресия. Оказва се, че жена му го напуснала заедно с децата. А го е напуснала именно заради цивилизационното разделение, тъй като тя е противник на войната, но не публичен, а в своя приятелски кръг. Официално към момента никъде няма да се види, че тя заема антивоенни позиции, но в същото време е очевидно, че такива настроения има и те не са никак слаби", коментира Грозев.

"В България обществото по-лесно се поддава на кремълската пропоганда и на манипулации поради желанието да чува позитивни неща за Русия и нежеланието да се конфронтира, което се използва от Русия", каза още Грозев.

Преди време той обяви, че организацията му прави разследване за български медии и публични фигури, които получават и транслират директно готови съобщения от Москва, срещу което получават заплащане. „Аз имам чувство за вина, че не завършихме това разследване“, обясни Грозев. "По време на началния етап на разследването стана ясно, че определени малки медии получават директно готови материали, платени от кремълски институции. Не стигнах до големи медии, може би такива няма, надявам се да няма“, заяви той. Преди време журналистът съобщи, че проучванията са показали, че една изпратена чрез македонски координатор статия се разпространява в български сайтове за суми между 150 и 300 евро.