Христо Иванов благодари и на БСП за промените в Конституцията

Не се страхуваме от различното мнение, дебатът беше професионален, заяви лидерът на ДБ

Новини
17:19 - 19 Декември 2023
1992
Христо Иванов благодари и на БСП за промените в Конституцията

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов благодари на мнозинството в парламента за приетите на второ четене промени в конституцията и на групата на БСП, които не попречиха на работата в залата.

"Благодаря на всички колеги, които изнесоха този дебат и процес. На първо място на мнозинството, което днес с търпение премина през това гласуване. Главно искам да подчертая ролята на колегите, които бяха в конституционната комисия, и целия екип, защото без тяхното търпение, внимание и много сериозна работа нямаше да можем да стигнем до този резултат", каза той.

Иванов изказа благодарност и на групата на БСП за решението им да останат в залата, с което позволиха провеждането на разумен дебат. "Аз се радвам, че от БСП останаха в залата, защото дебатът се обогатява. Ние не се страхуваме от различно мнение, дебатът беше спокоен и професионален", коментира бившата правосъдна и външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева пред журналисти.

От "Възраждане" и ИТН напуснаха залата в началото на заседанието в знак на протест срещу промените. Това е четвъртия ден, в който опозицията изказва несъгласието си с промените в основния закон, а и демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

"Проявиха безсилие. Има една ескалация - все по-груби действия, лични нападки, квалификации и обиди, които най-накрая ескалираха при вчерашните събития - физическа разправа. Логично напуснаха залата, защото няма какво повече да направят и кажат. Това е израз на абсолютно безсилие и безидейност. Това е жалко, но толкова могат", коментира Иванов. Той изрази спокойствие относно намеренията на опозицията да внесе конституционна жалба относно промените в основния закон.

След края на заседанието бе свикано спешно заседание на комисията по конституционни въпроси, за да разгледа промените на трето четене. Така реформата ще може да бъде готова до края на седмицата.