Христо Иванов: Борисов ни затръшна вратата в миналия парламент

Не е ясно точно какъв мандат имат Соломон Паси и Росен Плевнелиев, заяви лидерът на ДБ

Новини
13:26 - 05 Октомври 2022
2611
Христо Иванов: Борисов ни затръшна вратата в миналия парламент

В интервю пред "Дойче веле" лидерът на ДБ Христо Иванов обясни, че са търсени разговори с ГЕРБ още в миналия парламент. Те отказаха грубиянски. И бранеха интересите на Гешев, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост, отсече бившият правосъден министър.

На въпрос как ще обясни евентуалния провал на кабинет, след като Борисов отвори широко вратата за преговори за съставяне на коалиция, Иванов отговаря: "Ако започваме с разговора кой какво проваля, значи цялото упражнение на Борисове просто подготовка за следваща предизборна кампания. Ние ясно обявихме от какви приоритети ще изхождаме, ако някой търси нашата подкрепа.  Иванов изброи приоритетите: 1. Ясно отношение към путинската агресия и всички следващи от това политики в отбраната, сигурността и енергетиката; 2. Ясно отношение към модела на системна корупция в България и следващите от това политики за реформиране на прокуратурата, ВСС, регулаторите и службите; 3. Антиинфлационни политики, насочени към стимулиране на растежа и инвестициите.

Не чухме нищо конкретно по втория приоритет. ГЕРБ продължават да избягват темата. Когато към това прибавим и идеята за участие на ДПС в някаква управленска конфигурация, за нас това става рецепта за създаване на проблем, а не за намиране на някакво решение. Впрочем, според нас, за да можем да говорим за каквото и да било работещо решение, във формулата трябва да присъства "Продължаваме промяната", заявява Иванов.

Предлага се един неясен формат: моето уважение към господин Паси и президента Плевнелиев, но не е ясно какъв точно мандат имат те, могат ли обвързват някого със своите позиции.

Иначе, ако оставим на страна темата за формирамето на управление, трябва да кажа следното: Ние винаги сме търсили разговор по това, което според нас, нашите избиратели и нашето разбиране за ситуацията е фундаменталната причина за политическата криза в България, а именно - корупционния модел. Той раздели българските политици на два враждуващи лагера, между които разговорът е невъзможен, защото това не е политически разговор, а разговор кой е корумпиран.

За да излезем от разговора "Кой е по-корумпиран?" и да се върнем на полето на политиката, ние трябва да постигнем съгласие за реформа на институциите, които определят кой е корумпиран, т.е. правосъдието. Когато имаме политически неутрална прокуратура със сменено ръководство, което не е нито "наше", нито "тяхно", и независим съд, тогава ще можем да се съгласим, че не е работа на политиците да си произнасят взаимно присъди и те ще могат да си говорят за политики.

Когато имаме неутрална прокуратура и съд, за които всички сме съгласни, че именно те ще проверяват кой е корумпиран - става дума не за предварително посочени лица от някого, а за всеки един при равни условия - едва тогава ще може политическият разговор да се върне само на полето на политиките. Затова ние смятаме, че фундаменталната предпоставка за преодоляване на разделенията и едва след това за формираме на едно или друго управление, е разговор, който започва с признаване на факта, че в България има корупционен модел.

И продължава с начините този модел да бъде ликвидиран, включително с реформа на прокуратурата. Аз такова признаване от Борисов за пореден път не чух, въпреки че призовавам за това от много време. И не знам кой е виновен, че не може да се случи разговорът, при положение че ние от години призоваваме за едно и също нещо, но все се правят, че не ни чуват, дори когато са тръгнали да искат от нас подкрепа.

 
На въпрос не е ли важен приоритетът "анти Путин", който Борисов обяви, Иванов заявява: "Е да де, но другия приоритет няма как да го пропуснем. За нас тези два приоритета са свързани, те са фундаментални - и не можем да кажем, че само единият е достатъчен. Искам изрично да припомня: ние търсихме разговор с ГЕРБ още в миналия парламент, канихме ги в една комисия, официално, публично, на равни начала да почнем този разговор по цивилизован начин. Те отказаха грубиянски. Бранеха интересите на Гешев, така все едно той им е лидер, а той пък им осигури пълен комфорт и ненаказуемост. И дори си чатеха."