Христо Иванов дава "заден" за аут на главния прокурор

ДБ дава проект за промени в Конституцията след разговори с всички

Новини
13:18 - 15 Юни 2023
1849
Христо Иванов дава "заден" за аут на главния прокурор

По-скоро ще се върви към намаляване на правомощията на главния прокурор чрез готвените промени в Конституцията, а не толкова към премахване на самата фигура на обвинител номер едно. Това коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Факт е, че премахването на фигурата на главния прокурор като такава изцяло влиза в напрежение с конституционно решение от 2003 година и някои постановки в него, което също подлежи на тълкуване и т.н. От тази гледна точка това, за което говорим, е обезсилване на тази фигура, т.е. премахване на свързаните с нея властови инструменти, не толкова нейното премахване като такава. Макар че, да, в някакъв идеален свят премахването на фигурата би бил възможен политически компромис", каза Иванов.

Преди седмица след среща между новия правосъден министър Атанас Славов и Делян Пеевски в стаята на ДПС в Народното събрание, Пеевски заяви, че по-скоро ДПС ще склони на предложението на "Демократична България" фигурата на главния прокурор да отпадне въобще като такава при готвените конституционни промени.

"Аз не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата. Винаги съм казвал, че известна яснота кой ръководи тази организация трябва да съществува при ясна отговорност. Но при сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие е просто повече да няма такава фигура, за да не се чуди някой от играчите дали има шанс да определи в по-голяма степен от останалите кой ще е следващия главен прокурор", добави лидерът на "градската десница".

ПП/ДБ щели да водят разговори за конституционни промени и с другите партии извън ДПС, но кога и как остава неясно, като Иванов обеща да информира медиите за процеса.

"Нашият проект (за промени в Конституцията) ще го видите в момента, в който завършим консултациите с всички политически сили, защото целта ни не е просто да сложим нещо на масата, а да изградим съгласие. Това, че много политически формации започнаха да твърдят, че те са открили темата за съдебната реформа, го възприемам освен с усмивка, се радвам, че те изведнъж откриха тази тема."