Христо Иванов: Имаме интерес Македония да влезе в ЕС

Това няма да бъде договорено на среща с немския външен министър, увери лидерът на ДБ

Новини
12:27 - 13 Април 2022
1191
Христо Иванов: Имаме интерес Македония да влезе в ЕС

Имаме интерес Северна Македония да влезе в ЕС. Това отсъди лидерът на ДБ Христо Иванов.

“Хубаво е България да намери начин да получи това, което иска от РСМ и тя да влезе в Европейския съюз. Настоявам ние да си изпълним това и да получим съдействие от нашите северномакедонски партньори, но и настоявам, че имаме интерес РСМ да стане член на ЕС. Това няма да бъде договорено на двустранна среща с немския външен министър. Ако има някакво движение, ще се случи тук. Всичко останало са най-различни шумове, които се чуват от различни страни”, каза Иванов. 

Поводът бе появилата се информация в медиите, че външната ни министърка Теодора Генчовска е договорила София да се съгласи РСМ да преговаря за ЕС до юни по време на двустрана среща с немската ѝ колежка Аналена Бербок. Това бе отречено категорично от външния министър. 

България има много ясна позиция. Нашата коалиция също, тя бе заявена от премиера от трибуната на парламента - че каквито и да е промени, ще минат през Народното събрание, допълни той.

На въпрос има ли напрежение в коалицията, Иванов каза: Това управление ще бъде такова. То е сложно по много параграфи. Това, че понякога ще има спорове, несъгласие, емоции, ще се натрува напрежение, ще бъде част от нормалното му състояние. Ще бъде трудно, но никой да не се надява на избори.