Христо Иванов: Кабинет с третия мандат може да повтори формулата "Беров"

Така има опция да се маскира реалната същност на едно управление, обясни лидерът на ДБ

Новини
14:56 - 10 Ноември 2022
1581
Христо Иванов: Кабинет с третия мандат може да повтори формулата Беров

Не сме обсъждали третия мандат, защото той има прекалено много "ако" и нямаме още политическа позиция. Но в третия мандат има много сериозен риск да видим повторение на формулата "Беров" - един мандатоносител, неясно кой стои зад кабинета и кой носи отговорност, кой реално управлява влиянието върху него.

Това коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. Той напомни, че формулата на кабинета "Беров" бе - мандат на ДПС, експерти и програмата на СДС. Правителството, начело с Любен Беров, управлява страната от края на 1992 г. до есента на 1994 г.

Така че има много начини да се маскира реалната същност на едно управление и когато разсъждаваме върху третия мандат, наистина трябва да сме много чувствителни, каза Иванов. 

Първият мандат не е опция за ДБ, ние не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, каза отново Иванов.

И повтори позицията си, че трябва да се положи сериозно усилие вторият мандат да бъде реализиран. Ще поканим "Продължаваме промяната" за по-сериозен и задълбочен разговор, защото смятаме, че това е реалистичният сценарий. Но ПП са тези, които трябва да решат каква да е формулата и какво смятат за възможно или не, отговори Иванов на въпрос дали вижда във втория мандат подкрепа от ГЕРБ.