Христо Иванов не чака разкрития по "Барселонагейт", докато Гешев е начело

Фактологията от доклада на испанците е известна от години, припомни лидерът на ДаБг

Новини
11:46 - 15 Февруари 2022
2816
Христо Иванов не чака разкрития по "Барселонагейт", докато Гешев е начело

"Няма да има обективно разследване, докато Гешев е начело на прокуратурата", отсъди лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "По закон българската прокуратура е длъжна да се самосезира, когато в медийното пространство от доста време фигурира тази информация. Очаквам да има едно замитане под килима. Защото Гешев на това се крепи. Затова Борисов, ГЕРБ и ДПС крепят Гешев. За да им осигурява това замитане и да не се проведе конституционна реформа”. Такъв коментар в тв ефира направи  Христо Иванов по  доклада на испанските власти, изпратен до МВР.

„Още преди години трябваше да се разследва тази фактология. Аз, разбира се, не съм виждал този испански доклад, но доколкото разбирам това са факти и връзки между лица, които имат определени свързаности с Борисов и други казуси, които навеждат на сериозен риск от пране на пари. Тази фактология е известна от години, благодарение на българските разследващи журналисти. Трябва да очакваме действия от МВР и прокуратурата. Без прокуратурата това няма как да стане, но това са институции, които имаме основания да смятаме, че  са дълбоко свързани с Борисов”. 

Лидерът на "Да, България" припомни и други неразследвани казуси и даде пример със  записите, изтекли преди две години, на които „доказано се чува гласът на Бойко Борисов”. „На тези записи Борисов разговаря с Валентин Златев. Там e очевидно, че той е в положение да оказва натиск на Златев в качеството му тогава kd лице от ръководството на „Лукойл”. Друг казус беше и неплащането дълго време на данъци от „Лукойл” в България. Това са типични примери за корупционни схеми”, заяви Иванов.