Христо Иванов: Не познавам Нотариуса и не съм пил уиски с шефа на ВКС

Твърдението за мое влияние по кадрови въпроси и дела са абсолютна лъжа, заяви шефът на ДаБг

Новини
16:16 - 01 Август 2024
1158
Христо Иванов: Не познавам Нотариуса и не съм пил уиски с шефа на ВКС

Инсинуирането влияние от моя страна по кадрови въпроси и дела са абсолютна лъжа и неистина. Това заяви бившият съпредседател на ПП-ДБ и настоящ лидер на Да, България в оставка Христо Иванов по време на заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Бившият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и председателят на ДПС Делян Пеевски отсъстват от заседанието на временната комисия.

Иванов посочи и че не е влияел върху статута на Върховния касационен съд и главния прокурор и не е работил в техен интерес. Той подчерта, че на четири очи не е разговарял с Борислав Сарафов и не му е предлага зам.-главни прокурори и не е имало с какво да го притиска. "Ще трябва да питате олигарсите, аз няма с какво да ви бъда полезен", отсече Иванов. И призова - да питат тези, които шепнат всичко това.

Преди да започне изслушването му, Христо Иванов зададе няколко уточняващи въпроса - на каква база стъпват твърденията, че има влияние в съдебната власт и откъде идват въпросите, които са поставени? В 49-то НС един от ключовите приоритети, около който се структурира възможността за правителство бе провеждането на конституционна реформа, напомни Христо Иванов, продължавайки да споделя, че той е разговарял с различните партии в парламента, за да може да се формира правителство. Той призова прокуратурата и прокурорите да не стоят пасивни, а да се включат в структурната реформа. Христо Иванов се въздържа да споменава имената за неинституционални играчи и срещи, които не трябвало да бъдат "намазвани с катран с пера" по време на разговори за съставяне на правителство с цел институционални реформи.

По думите му диаметралната противоположност е ескалирала и е довела до тежка политическа криза. "Политическата криза няма да бъде решена. Всички инсинуации, че аз съм се опитвал да влияя са абсолютно неоснователни. Мога да заявя, че по никакъв начин не съм предизвиквал дискусии по кадрови въпроси. Ако някои твърди подобно нещо е добре да излезе и да посочи на какво основание твърди подобно нещо", призова Христо Иванов.

Той смята, че временната комисия има важен предмет, но механизмите за влияние върху съдебната власт не са демонтирани.

Христо Иванов добави, че му е направило силно впечатление, че Делян Пеевски се е грижил правомощията на председателя на ВАС Георги Чолаков да не бъдат орязвани. Най-големият инструмент за въздействие върху един магистрат е кадровата перспектива, подчерта Иванов.

От думите на Иванов се разбрал, че се е повдигнал въпросът от страна на Делян Пеевски - Георги Чолаков да стане съдия в конституционния съд, но това не било прието. Всичко това очертава една важност на Чолаков, която надхвърля лични приятелски чувства, уточни Христо Иванов.

Христо Иванов допълни още, че не е имал пряк или косвен контакт, не е и разговарял с Младен Михалев-Маджо.

Той заяви и че никога не се е познавал, срещал и контактувал с Мартин Божанов-Нотариуса.

Иванов отрече да е пил уиски и с председателя на ВКС.